Nargile: Dostupne i djeci i veoma opasne

"Posebno je problematičan sadržaj nargile jer se često dodaju opasne susptance koje daju udruženi, mnogo teži efekat", kažu stručnjaci
1805 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 22.04.2019. 18:12h

Pušenje nargile posljednjih godina je veoma popularno, posebno među mladima i to maloljetnicima. Bez obzira na godine, pušenje nargila je štetno, a i sama oprema često je rasadnik raznih zaraznih oboljenja, upozoravaju stručnjaci.

U Crnoj Gori nargile su posebno omiljene među srednjoškolcima,a njihova upotreba nije regulisana važećim Zakonom o ograničavanju duvanskih proizvoda. To znači da maloljetnici u Crnoj Gori, po zakonu, ne mogu kupiti paklicu cigareta, ali mogu koristiti nargile koje su višestruko opasnije.vanju duvanskih proizvoda. To znači da maloljetnici u Crnoj Gori, po zakonu, ne mogu kupiti paklicu cigareta, ali mogu koristiti nargile koje su višestruko opasnije.

"U velikom trendu je zloupotrebe nargile, nimalo bezopasne droge, a kojoj se ne pridaje adekvatan značaj. Ona je i legalna i ilegalna, nije stavljena u zakonski okvir, a trebalo bi pod hitno to uraditi", kazala je doktorica Nermana Mehić Basara, direktorica Zavoda za bolesti zavisnosti Sarajevo tokom Osme Akademije o liječenju zasvisnosti održane u Mostaru.

Pojasnila je kako je sastav nargile tamni duvan koji je obično dvadeset puta jači od običnog i ima vrlo teške posljedice po zdravlje ljudi. "Trebalo bi da se uredi zakonom da ako spada u legalnu supstancu da se tretira kao alkohol i ne smije nuditi maloljetnicima. Posebno je problematičan sadržaj nargile jer se često dodaju opasne susptance koje daju udruženi, mnogo teži efekat", pojasnila je Nermana Mehić Basara.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je jedna šiša jednaka kao 20 popušenih cigareta, što znači da ako djeca jedan sat puše nargilu, to je kao sto i više popušenih cigareta.

Bonus video: