NEKE ĆE VAS IZNENADITI

Rutina koja nas čini starijim

No, ne brinite, uravnoteženom prehranom, redovnom fizičkom aktivnošću i usvajanjem zdravih navika osiguraćete koži zdravlje i ljepotu
1793 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Koža je vaš najveći organ pa preko nje možemo saznati neke stvari o našem tijelu kojih niste niti svjesni. Prema njenom izgledu i zdravlju možemo donijeti zaključke kakvog je zdravlja naš cjelokupno organizam. Isto tako, njega kože počinje iznutra pa vaša rutina i sitnice kojih niste svijesni mogu itekako da utiču na izgled kože.

No, ne brinite, uravnoteženom prehranom, redovnom fizičkom aktivnošću i usvajanjem zdravih navika osiguraćete koži zdravlje i ljepotu.

Svi znaju da je nastanak znakova starenja kože neizbježan, ali postoje navike koje mogu uzrokovati njihov prijevremeni nastanak. S tim navikama bi trebalo svakako da prestanete.

Spavanje na stomaku

Neprestano pritiskanje lica uz jastuk uzrokuje stvaranje bora. Najbolje je da spavate na leđima i stavite jastuk ispod koljena jer ćete tako spriječiti okretanje na bok. Koristite posteljinu od mekanog materijala koji se ne gužva lako jer ćete tako spriječiti boranje kože tokom spavanja. San služi za obnovu i regeneraciju tkiva, ali način na koji spavate i vrsta posteljine su vrlo važni.

Žvakaće gume

Žvakanje žvakaćih guma podstiče neprestano ponavljanje istih pokreta lica. Osobe koje konstantno žvaću žvakaće gume potiču stvaranje bora kod uglova usana, ali i smanjenje elastičnosti kože na dnu čeljusti. Jednom kada se te bore počnu formirati, veoma ih je teško ukloniti. Jednostavno rješenje je korištenje drugih načina osvježavanja daha. Drugim riječima za kožu lica je sve bolje od žvakaćih guma.

Pušenje

Postoje brojni razlozi zbog kojih treba prestati sa pušenjem, a jedan od njih je i prijevremeno starenje kože. Zbog pušenja izgledate starije jer smanjuje dotok krvi u kožu, odnosno vaše ćelije ne dobijaju dovoljno kiseonika ni hranjivih materija koje su im potrebne za regeneraciju. Hemikalije iz cigareta smanjuju nivo elastina, a pokreti lica tokom pušenja uzrokuju nastanak bora oko usta.

Izbjegavanje krema za sunčanje

Redovno nanošenje kreme za sunčanje je ključno za prevenciju prijevremenih znakova starenja. Svakako bi trebalo da nanosite kremu s odgovarajućim zaštitnim faktorom, u zavisnosti od toga koje je doba godine i koliko ste izloženi suncu. Kremu za sunčanje trebate nanositi i tokom zime, bez obzira na to što su temperature niže. Svi dermatolozi se slažu da je svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje jedan od najboljih načina da spriječite prijevremeni nastanak znakova starenja i savjetuju svakodnevnu upotrebu.

Šećer

Svi već znaju da prekomjerna konzumacija šećera škodi vašoj liniji, ali istraživanja su pokazala da šećer narušava zdravlje i izgled kože. Šećer počinje da sabotira proizvodnju kolagena i elastina koji su zaslužni za održavanje kože mladolikom i elastičnom pa njegova konzumacija neće samo uzrokovati akne, nego će dovesti i do pojave bora. Konzumirajte šećer umjereno i što češće birajte prirodne zaslađivače.

Premalo sna

Manjak sna prvo počinjemo da primjećujemo na koži lica i nivou energije, drugim riječima neispavanost se odmah vidi na licu i ne možete to sakriti. Spavanje je neophodno za obnovu tkiva i proizvodnju kolagena i elastina, a manjak sna će uzrokovati nastanak podočnjaka, akni, bora i proširenje pora. Iako su simptomi manjka sna prolazni, hronična neispavanost može uzrokovati trajne probleme sa zdravljem i izgledom kože.

Manjak vode

Hidrirano tijelo je zdravo tijelo pa je hidrirana koža ujedno zdrava i lijepa koža. Kožu svakako treba hidrirati spolja i iznutra, ali unos vode, odnosno unutarnja hidratacija, znatno je važnija. Svaka ćrlija u tijelu je sačinjena od vode, uključujući i ćelije vaše kože. Ako ćelije kože nemaju dovoljno vode, odmah ćete početi primjećivati manjak proizvodnje sebuma, proširenje pora i smanjenje elastičnosti kože pa se svakako pobrinite da popijete minimalno 8 čaša vode dnevno.

Preporučujemo za Vas