Slabu bešiku može da ojača trening

Određene bolesti i njihovo liječenje mogu pogoršati problem inkontinencije. Liječenjem tih stanja ili promjenom terapije može se smanjiti ili otkloniti nevoljno oticanje mokraće
3305 pregleda 0 komentar(a)
Više od 50% žena makar jednom doživi problem, Foto: Shutterstock
Više od 50% žena makar jednom doživi problem, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.05.2019. 09:10h

Urinarna inkontinencija je neprijatan zdravstveno-socijalni problem koji pogađa veliki broj žena, a definiše se kao nevoljno oticanje mokraće. Iako se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, češće se javlja u starijoj dobi. Smatra se da više od 50 % odraslih žena doživi epizodu urinarne inkontinencije tokom života, a tek trećina potraži pomoć ljekara. Urinarna inkontinencija u velikoj mjeri narušava i kvalitet života. Često je povezujemo s depresijom, anksioznošću, socijalnom izolacijom, kao i smetnjama kod polnog odnosa.

O načinima na koje možemo ublažiti inkontinenciju priča dr Zorica Merdović.

Manje tečnosti za manje urina

“Ako uzimate puno tečnosti možete primijetiti da će smanjenje njenog unosa smanjiti količinu i učestalost nevoljnog oticanja mokraće. Unos 1-2 litre tečnosti dnevno (u piću i hrani) dovoljno je za većinu ljudi. Više tečnosti treba unositi ako ste fizički aktivniji nego inače uz pojačano znojenje ili ako je vruće.

Ako uzimate premalo tečnosti vaš urin postaje gušći i tamniji nego inače. Preporučuje se uzimanje manje količine tečnosti u stalnim intervalima tokom dana, što je bolje nego popiti veću količinu odjednom. Ako učestalo mokrite tokom noći trebalo bi da prestanete da pijete 3-4 sata prije odlaska na spavanje i da izbjegavate uzimanje alkohola i pića s kofeinom”, kaže dr Merdović.

Liječenje drugih zdravstvenih stanja

“Određene bolesti i njihovo liječenje mogu pogoršati problem inkontinencije. Liječenjem tih stanja ili promjenom terapije može se smanjiti ili otkloniti nevoljno oticanje mokraće. Dakle, mi uvijek savjetujemo izbjegavanje uzimanja lijekova koji pospješuju izlučivanje mokraće (diuretici) u vrijeme kada nećete moći do toaleta na nekoliko sati. Zatim, šećerna bolest i povišene vrijednosti šećera u krvi uzrokuju povećano izlučivanje mokraće u bubrezima. Regulacija nivoa šećera u krvi može smanjiti stvaranje urina.

Prekomjerna tjelesna težina i debljina su dokazani uzroci nevoljnog oticanja mokraće. Uključite u svoje liječenje inkontinencije i redukciju tjelesne težine uz nadzor ljekara. Tu su i različite bolesti sistema za kretanje koje mogu otežati odlaske u toalet na vrijeme

Liječenje urgentne inkontinencije i prekomjerno aktivne bešike

- Materije koje iritiraju bešiku. Unos određene hrane i pića može se povezati s učestalim odlascima u toalet. Kofein, alkohol, ljuta hrana, kisela hrana i vještački zaslađivači mogu povećati, a njihovo uklanjanje iz ishrane smanjiti simptome urgencije.

- Trening bešike. Ovaj trening sastoji se od dvije komponente: mokrenje u određenim vremenskim razmacima tokom dana i pokušaji voljne kontrole naglog nagona na mokrenje.

Ako, recimo, idete da mokrite svakih 30-45 minuta, pokušajte da odgađate nagon za mokrenje na svakih 45 minuta na početku, imali ili nemali nagon na mokrenje. Tokom vremena potrebno je produžiti intervale između mokrenja i tako pokušati naviknuti voljno svoju bešiku na novi ritam. Mnoge žene mogu započeti i sa intervalima 1-2 sata. Kad osjetite jaki nagon na mokrenje pokušajte ga suprimirati stojeći mirno ili sjedeći uz istovremeno sprovođenje vježbi za mišiće dna karlice i razmišljajući o nagonu kao o talasu koji prolazi i nestaje.

Cilj ovog treninga je da se produže razdoblja između mokrenja. Normalno je ići u toalet svakih 3-4 sata tokom dana, a za starije žene da se bude najviše jednom tokom noći zbog mokrenja.

- Izbjegavanje zatvora stolice. Zatvor može pogoršati učestalost mokrenja i urgenciju. Povećanje unosa vlakana ili preparata s vlaknima između 20-30 g dnevno može pomoći kod zatvora.

Ljekovi za inkontinenciju

Kod nekih su žena simptomi urgencije jako izraženi tako da je potrebna upotreba lijekova da bi se pomoglo pacijentkinji. Postoji više vrsta lijekova koji su danas dostupni u liječenju urgencije i urgentne inkontinencije, a svi utiču na glavni mišić koji je odgovoran za pražnjenje bešike tako što ga smiruju. Time se postiže smanjenje učestalosti mokrenja i jakog nagona na mokrenje, te povećava količina mokraće koja može biti sačuvana u bešici u fazi njenog punjenja.

Kegelove vježbe za jače mišiće

“Vježbe mišića dna karlice, tzv. Kegelove vježbe uključuju jačanje mišića koji su odgovorni za kontrolu nevoljnog oticanja mokraće. U principu se sastoje od stezanja mišića kao da želite stisnuti prst koji je postavljen u vaginu. Mišiće treba zadržati stisnutima 8-10 sekundi i tada ih opustiti, a opuštanje mišića tokom vježbe je jednako važno kao i stezanje. Treba izvesti takvih 8-12 stezanja i opuštanja tri puta svakodnevno, ali ne rjeđe od 3-4 puta nedjeljno.

Ovakve vježbe treba sprovoditi kontinuirano barem 15-20 nedjelja. Naravno, najbolji učinak vježbi je ako se sprovode kontinuirano tokom života, a mogu se izvoditi ležeći, stojeći i sjedeći i prilikom aktivnosti koje mogu uzrokovati nevoljno oticanje mokraće (fizička aktivnost, dizanje tereta, kašljanje, kijanje).

Kegelove vježbe se koriste i u terapiji urgencije i urgentne inkontinencije i kod pacijentkinja koje koriste lijekove za smirivanje mokraćne bešike”, navodi dr Merdović.

Bonus video: