PROBLEM SA NASLAGAMA MASNOG TKIVA

Može li se smanjiti veliki stomak?

6269 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Prošireno mišljenje je da se veliki stomak rijetko može izgubiti zauvijek. Iako statistike kažu da veliki broj onih koji sprovedu dijetu ponovo dobiju svu izgubljenu tjelesnu težinu, ipak ima i dosta onih koji svojom disciplinom uspiju da održe rezultate postignute dijetalnim režimom. Ljudi mogu, i to i rade, da se riješe neželjenog masnog tkiva, u mnogim slučajevima zauvijek. Ako ste mnogo puta pokušavali da smanjite svoj stomak, nemojte gubiti nadu. Velika većina nije uspjela kod prvog pokušaja. Gotovo 80 posto njih je pokušalo tri ili više puta prije nego su uspjeli.

Naslage masnog tkiva smještene oko struka, a koje daju osobi oblik jabuke, povezane su sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od nekih vrsta raka. Osim toga, tu treba spomenuti i ono “visceralno” masno tkivo nakupljeno oko vitalnih unutrašnjih organa, kao što su crijeva i jetra. Kako ćete znati da li vam veličina vašeg stomaka signalizuje zdravstveni hazard?

Jednostavno, utvrdite omjer opsega struka i kukova. Podijelite broj centimetara oko struka s brojem centimetara oko kukova. Svaki rezultat veći od 0,80 ako ste žena i 0,95 ako ste muškarac, znači da treba da izgubite na opsegu. Ako spadate u tu kategoriju, stručnjaci savjetuju slijedećih nekoliko mjera:

Odredite svoj vlastiti dijetalni režim

Oni koji uspiju u toj dijeti obično započinju s tri osnovna načela gubitka prekomjerne tjelesne težine: jesti manje masnoća, smanjiti unos kalorija u organizam i sprovoditi redovnu vježbu. Međutim, osim toga, oni postave i neka svoja vlastita pravila, praveći eksperimente i greške sve dok ne pronađu onu kombinaciju dijetalnog režima i fizičke aktivnosti koja je najbolja za njih.

Poštujte razlike u polu

Svaka žena koja je ikada bila na dijetalnom režimu zajedno sa svojim suprugom ili prijateljem, zna da muškarci gube svoj stomak brže. Za žene, te razlike mogu biti frustrirajuće, ali ako budu uporne i istraju na dijeti, uspjeće. Brzih rješenja nema. To su opredjeljenja za čitav život.

Težite “malim pobjedama”

Većina od nas donosi velike odluke kad planira da smanji stomak (“Neću jesti ništa masno”; “Vježbaću svaki dan jedan sat”). Međutim, stručnjaci su našli da oni koji su uspjeli u tom poslu obično ostvare svoje ciljeve uz pomoć niza malih pobjeda (za početak, recimo, samo šetnja po svom kvartu nakon večere; ili umjesto putera, stave samo malo džema).

Smanjiti masnoće u prehrani

Ako čovjek konzumira puno voća i povrća, ostaje mu malo prostora u želucu za masnu hranu. Neki stručnjaci vjeruju da se gubljenjem stomaka, postepeno gubi i žudnja za masnoćama.

Da bi se riješili velikih naslaga masnog tkiva, morate izgarati energiju, kalorije.

Vježbajte redovno

Iako se može izgubiti na težini i bez ovježbe, istraživanja pokazuju da se taj gubitak neće održavati ako osoba nije fizički aktivna.

Zanimljivo, velika većina onih koji su uspjeli da se riješe velikog stomaka, postaju entuzijasti za vježbu, kako bi održavali novo postignuto stanje. Biće dovoljno vježbati barem 3 puta nedjeljno, 30 do 45 minuta. Bitno je gubiti kalorije, džogiranjem ili obrađivanjem vrta!

Direktno se suočite s problemima

Kad se osoba suoči s gorkom činjenicom da je kazaljka na vagi otišla nebu pod oblake, ne treba reagovati previše emotivno niti previše samokritički. Jednostavno, to valja shvatiti kao problem koji treba riješiti. Ima i onih koji odgovornost za takvu situaciju prebacuju na druge, međutim, takva osoba treba prihvatiti da je ona sama odgovorna za svoj struk, velik stomak i generalno općenito za svoju debljinu. Oni koji se nakon dijetalnih režima ubrzo vraćaju na svoju prvobitnu tjelesnu težinu, imaju sklonost da izbjegavaju suoče se sa svojim osobnim problemima. Kad su uzbuđeni, ljuti, nervozni, zabrinuti, potišteni - oni puše, piju, više spavaju, žele da problemi iščeznu - ili jedu! Sve kako bi ublažili, zadovoljili ili se utješili.

Suprotno od toga, treba se direktno suočiti sa svojim problemom, slobodno izraziti svoje osjećaje kad zatrebaju stručnu pomoć.

Oni koji su uspjeli u svom programu skidanja kilograma, razumljivo, ograničili su i pijenje alkoholnih pića. Istraživanja su pokazala da ako jedna četvrtina ukupnog dnevnog unosa kalorija dolazi od piva, vina ili jakih pića, da je tada brzina kojom tijelo sagorijeva masti smanjena za oko trećinu, u odnosu na one osobe koje ne piju. Još gore, nemetabolizovane masnoće se direktno talože oko stomaka i struka. To može objasniti zašto neke osobe imaju onaj “pivski stomak”.

Na kraju, treba reći da je potrebno da osoba zadrži kontrolu nad situacijom i da preduzme mjere koje će odgovarati upravo njoj. Preuzimajući upravljanje i kontrolu nad svojom tjelesnom težinom, možete biti sigurni da će vaš program za smanjenje velikog trbuha, koji započinjete danas, biti stvarno i vaš posljednji program.