Jutarnja zdravstvena prognoza

S obzirom na prostatu, bilo kakav problem u vezi početka mokrenja ili zadržavanja mokraće, može značiti da se možda radi o dobroćudnom povećanju prostate
821 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Oftalmolog vam ne može povratiti dobar vid, ako predugo zanemarite svoj oslabljen vid. Jedan dermatolog ne može vam izliječiti melanom, ako je tumor već poprimio velike dimenzije i stvorio metastaze. Dakle, jedini način da vam lijekar pomogne je da mu dođete čim ste problem uočili. A jedini način da probleme uočite dovoljno rano je da redovno obavljate kontrolu svoga tijela. Najbolje vrijeme da izvršite “ekspres” zdravstvenu kontrolu je jutro. Dakle, ujutro, dok se tuširate brijete i češljate, pripremajući sebe za što bolje izdanje, zašto ne provesti nekoliko dodatnih minuta i provjeriti da li vam organizam stvarno tako dobro funkcioniše kao što tako dobro izgleda. Evo nekoliko smjernica za to:

U spavaćoj sobi

Izmjerite puls. Jutro je najbolje vrijeme za kontrolu osnovnog pulsa, zato jer još niste obavili neke fizičke aktivnosti koje ubrzavaju puls. Vaš puls u mirovanju je jedan od najboljih indikatora vaše aerobičke kondicije. Kao prva stvar ujutro, sjednite na krevet i izmjerite puls na nadlanici. Usporedite svoj puls sa navedenom tabelom

50 ili manje -u odličnoj ste kondiciji

51-65 - nije tako loše

66 - 79 - mogli bi se pobrinuti za malo više tjelovježbe

Preko 80 - bez kondicije!

U kupatilu

Mokraća

Obratite pažnju na nekoliko stvari: npr. boja. Ako vam je mokraća bistra, O.K. Ako je više žuta, to može značiti da niste dovoljno hidrirani. Popite nešto vode. Međutim, boje koje vas primarno trebaju zabrinuti jesu krvavo crvena i zamućeno žuta. I jedna i druga mogu ukazivati na neka oboljenja - bubrežni kamenac ili infekciju mokraćnog mjehura ili čak na probleme sa prostatom. U bilo u kojem od tih slučajeva treba otići do ljekara.

S obzirom na prostatu, bilo kakav problem u vezi početka mokrenja ili zadržavanja mokraće, može značiti da se možda radi o dobroćudnom povećanju prostate. To je problem koji pogađa jednog od 7 muškaraca nakon 40-te godine života. Ako te tegobe postanu znatna smetnja, konsultujte ljekara.

Izvagajte se

Izmjerite svoju težinu svako jutro, tokom nedjelju dana i onda izračunajte prosjek. To je vaša stvarna tjelesna težina. Jednom kad je znate, možete uočiti neobične poremećaje ukoliko do njih dođe. Ako primijetite bilo koji neobjašnjivi dobitak ili gubitak na težini, od jedne do druge nedjelje, postoje tri stvari koje treba da uradite:

Procijeniti da li se radi o stresu. Kod nekih osoba stres izazove gubitak apetita, dok drugi baš tada jedu halapljivo. Bacite pogled u svoj ormarić s lijekovima. Lijekovi kao prednizon ili neki antidepresivi mogu stimulisati apetit, usporiti metabolizam ili dozvoliti kalorijama da se lakše uskladište u obliku masti. Mnogi zdravstveni problemi, od oboljenja štitne do tuberkuloze, mogu da rezultirajui fluktuacijama u tjelesnoj težini

U ogledalu

Obratite pažnju na oči

Kesice ispod očiju: neki ljekari kažu da one mogu biti jedan od vidljivih znakova povišenog krvnog pritiska, ali mogu biti i nasljedne. Promjene u boji: hronične upale očiju mogu promijeniti i boju šarenice. Otok kapaka: pod pretpostavkom da niste proteklu noć proveli u društvu boga Bacchusa, natečenost kapaka može biti znak hroničnih srčanih ili bubrežnih problema. Dakako, i ovo mora pregledati ljekar.

Pogledajte usnu šupljinu

Široko otvorite usta i gledajte u ogledalo. Promotrite zubno meso i unutarašnju stranu usana i obraza. Ono što ćete tražiti su eventualno oštećenje sluznice. Da li postoje bilo kakve neobične promjene boje na ograničenim područjima sluznice, da li se vidi kakva ranica ili se osjeća čvorić koji postoje kroz više od deset dana. Sve bi to moglo biti znak zloćudnog tumora u ustima, bolesti koju je lako uočiti i koja se lako liječi, ako ju se “uhvati” rano. Pogledajte mjesta oko i ispod jezika i u stražnjem djelu šupljine, gdje se spajaju tvrdo i neko nepce.

Pod tušem

Pjevajte

Ako glas zvuči čisto, u redu. Ako vam zvuči kao škripav Rod Stewarta album, možda je kod vas prisutan tzv. reflux. To je slučaj kad se za vrijeme spavanja želučana kiselina vraća gore u jednjak, sve do donjeg djela ždrijela i može doći u dodir sa glasnicama. Ako ovo stanje potraje duže vrijeme, može izazvati trajno oštećenje glasa. Pokušajte spavati sa uzdignutim uzglavljem.

Obavite pregled svog “pribora”

Prije nego izađete ispod tuša, opipajte testise. Ionako ste goli, a topla voda pomaže da kožna vrećica u kojoj su testisi postane mekša i lakše se pomjera. Premda je rak testisa rijedak, on je još uvijek prvi karcinom kod muškaraca u dobi do 35 godina.

Okrečite testis između palca i prva dva prsta ruke, tragajući za bilo kakvom oteklinom, čvorom, otvrdnućem ili drugom nepravilnosti. Isto tako obratite pažnju na eventualnu bolnost ili osjećaj težine.

Pregled dojki

Dok ste pod tušem ćete lakše napipati svaku nepravilnost i izbočinu, jer će sredstvo za kupanje učiniti da prsti lakše klize po koži

Dok se oblačite

Pregledajte kožu

Da li postoje neke promjene u veličini ili boji na nekom mladežu. Posebno treba biti na oprezu ako je u porodici bilo slučajeva zloćudnog tumora melanoma. I nemojte se ograničiti samo na one mladeže koji su vam lako vidljivi.

Zakopčajte košulju

Ako trenirate dizanje tegova, debljina vašeg vrata neće značajno porasti tokom jednog mjeseca. Prema tome, ako obučete košulju a okovratnik vam je postao tijesan, to bi možda moglo značiti da su se pojavili problemi sa štitnom žlijezdom u donjem dijelu vrata. Opipavanjem vrata mogu se potražiti eventu­alna odebljanja ili razlike na jednoj strani vrata u poređenju s drugom ili bilo koje druge neobjašnjive promjene koje mogu da ukažu na infekciju.

Bonus video: