Evo kako da se izborite sa podočnjacima

Jeste li znali da je koža ispod očiju značajno tanja od kože na tijelu i čak 10 puta tanja od ostatka kože na licu?
3011 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2019. 17:25h

Otečenost i tamni podočnjaci, kojima su čest uzrok nedostatak sna, pretjerana konzumacija alkohola i genetski faktori, vašem izgledu mogu dodati godine i učiniti da izgledate starije.

Adekvatna njega je važna da vaša koža oko očiju izgleda svježije, zaglađenije i mlađe.

Prirodni i organski pristup njezi ovog osjetljivog i nježnog područja savršeno je rješenje za svakodnevnu brigu.

Vrlo nježno očistite osjetljivo područje oko očiju

Za opuštanje kože zbog gubitka elastičnosti čest je razlog genetika, no na elastičnost kože, osobito područja oko očiju, negativno dejstvo imaju i trljanje i povlačenje kože.

Za nježno skidanje šminke, namočite vaticu proizvodom za čišćenje šminke koji odgovara osjetljivoj koži ispod očiju i držite je na svakom oku 20-30 sekundi kako bi se šminka otopila prije nego je nježno obrišete u smjeru rasta trepavica.

Smanjite otečenost i vidljivost tamnih podočnjaka

Odmah ćemo vam otkriti vrlo koristan savjet: prije korištenja, svoje proizvode za njegu područja oko očiju stavite u frižider na 10 minuta!

To će im dati rashlađujući efekat i neodoljiv užitak pri primjeni - posebno ako se ujutro budite s natečenim očima ili tamnim podočnjacima. Ako ste već čuli za stari trik s hladnom kašikom, onda vam je sve jasno jer ideja je ista!

Nahranite kožu i smanjite vidljivost sitnih bora

Kreme ili ulja koja nanosite na izrazito osjetljivu kožu oko očiju nikako nemojte da razmazujete ili utrljavate prstima!

Malu količinu proizvoda nježno utapkajte u kožu prstima, najbolje malim prstom kojima ćete praviti manji pritisak na kožu. Za posebne prilike možete koristiti ciljane maske za intenzivnu njegu u predjelu očiju.

Pijte dovoljno vode, spavajte i nosite sunčane naočare

Vrećice ispod očiju često su rezultat nedovoljnog sna, previše konzumacije alkohola ili zadržavanja vode.

Potrudite se da dnevno pijete dovoljno vode kako bi toksini i višak soli izašli iz organizma i sjetite se da spavanje s razlogom nazivamo ”beauty sleep”.

S obzirom na to da je toplije, vjerujemo da ste se već pobrinuli da sa sobom uvijek nosite sunčane naočare sa 100 postotnom UV zaštitom kako biste zaštitili oči i kožu oko očiju od štetnih UV zraka, a i umanjili opuštanje kože jer nošenjem naočara izbjegavate žmirkanje.

Nanošenje kreme

Kremu bi trebalo da nanosite na vrhove jagodica, lagano tapkajući prema nosu i nazad sačekati da se upije.

U suprotnom, krema će lako dospjeti u oči tokom spavanja te uzrokovati nadraženost. Ovom problemu možete doskočiti tako da hranljivu kremu nanosite ujutro, ali i tu treba biti oprezan; ako dospije na trepavice (gornje ili donje) moguće je da će se vaša maskara mrviti i prenositi na područje ispod očiju.

Bonus video: