Ne cijene vas na poslu: Možda činite ovih pet grešaka

Samopouzdanje na radnom mjestu je ključno i sigurno će vam otvoriti mnoga vrata, ali nemojte dozvoliti da se pretvori u arogantno ponašanje
1623 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 14.05.2019. 16:53h

Talentovani ste, motivisani i uspješni u obavljanju zadataka, ali sve to na vašem radnom mjestu nikako ne dolazi do izražaja? Razlog se možda krije u vašem ponašanju. Naime, iako ostvarujete sjajne rezultate u sektoru u kom radite, zbog svojih navika, iz dana u dan, možete slati negativnu sliku i tako biti korak dalje od ostvarenja cilja. Jer, u radnoj atmosferi, hvalisavci ili osobe koje ne znaju da se nose sa kritikama, mogu dobiti negativne bodove upravo zbog svojih navika. Ako su sljedeće vrste ponašanja dio vaše svakodnevice, promijene ih već danas.

Stručnjak za sve

Ako ne znate odgovor na pitanje, nemojte se pretvarati da ste stručnjak. Samopouzdanje na radnom mjestu je ključno i sigurno će vam otvoriti mnoga vrata, ali nemojte dozvoliti da se pretvori u arogantno ponašanje.

Ne obraćate pažnju na detalje

Kako biste imali potpuni fokus na obaveze koje vas očekuju, budite stvarno prisutni i fokusirani. Ne možete raditi dvije stvari odjednom ili pisati projektni zadatak uz stalno provjeravanje poruka na društvenim mrežama. Ključ produktivnosti je upravo u posvećenosti zadatku.

Ne odgovarate na pozive

Mobilni operater RealityMine napravio je istraživanje u SAD-u koje je pokazalo da danas ljudi često ne žele da se jave na telefonski poziv. Razloga je više - od činjenice da im to oduzima vrijeme, do toga da je porukama, kako neki misle, lakše i brže komunicirati. Ponekad je to zaista tačno, ali nemojte i vi biti takvi. Ako je u opisu vašeg posla i dostupnost putem telefona, onda podignite tu slušalicu kada zazvoni.

Loše reagujete na kritike

Razumijemo, nije jednostavno. No, konstruktivne kritike su tu kako bi dodatno razvile i poboljšale vaše vještine i mogućnosti na radnom mjestu. One vam pomažu da idete naprijed zbog čega je i te kako važno da naučite da s s njima nosite.

Previše vremena provodite na telefonu

Za vrijeme rada, kao i na pauzama. Treba da naučite kada je pravo vrijeme da ostavite mobilni i uložite u jačanje veza u vašem timu.

Bonus video: