"BIJELA BUKA" ŠTETI MOZGU

Ubrzavaju starenje: Zvuci televizora, fena...

Iako su stručnjaci nekada preporučivali "bijelu buku" kao pomoć pri uspavljivanju, raste broj dokaza koji pokazuju da mozak na nju zapravo negativno reaguje
1290 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Takozvana "bijela buka" koju proizvode televizor, usisivač, ventilator ili fen za kosu utiče na to da brže starimo, a iako pomaže da se zamaskiraju zvuci iz pozadine ona utiče na naš mozak i primanje novih informacija.

Naučnici su otkrili da slušanje bijele buke, čak i kada nije glasna, ubrzava proces starenja mozga tako što uništava neke hemikalije koje služe za prenos informacija. Raste broj dokaza koji pokazuju da mozak negativno reaguje na nasumične informacije kao što je bijela buka, kazali su naučnici sa Univerziteta Ajova.

Bijela buka predlagana je pacijentima kako bi regulisali poremećaj spavanja, maskirali osjećaj zujanja u ušima, oslobodili se od stresa.

Zujanje se javlja kada mozak neke osobe nije u stanju da obradi novi zvuk koji čuje. Ovo se događa i kada je potrebno duže vrijeme da se neki zvuk kao takav prepozna. Za sve to je kriv raspad pojedinih hemikalija u mozgu koje se oštećuju tokom vremena.

Nakon ekperimenta izvedenog nad životinjama, eksperti su zaključili da se slično može primijeniti i na ljudima koji su izloženi ovom zvuku čak i na onom niskom 'bezbjednom' nivou. Iako se rezultati mogu smatrati zabrinjavajućim, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri utiču na starenje kod ljudi.

Ovo upozorenje dolazi nakon skretanja pažnje pojedinih naučnika da slušanje glasne muzike može da ošteti sluh mladih. Prema riječima stručnjaka, glasna muzika kojom mladi izlažu uši ima istu jačinu kao i zvuk aviona koji polijeće. Bezbjedna visina buke koju ljudsko uho može da čuje je visine do 85 decibela, dok je ona koju proizvodi avion 110 decibela.

Preporučujemo za Vas