Šrot metoda: Liječenje skolioze vježbama i disanjem

Kroz specifične vježbe i principe rotacionog disanja, moguće je smanjiti i zaustaviti progresiju krivljenja kičmenog stuba, smanjiti bol, povećati kardio-pulmonalnu funkciju...
2655 pregleda 0 komentar(a)
Šrot metoda, Foto: Privatna arhiva
Šrot metoda, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.05.2019. 11:16h

Da li ste znali da svako treće djete ima neki problem sa deformitetom kičmenog stuba?

U fazi intenzivnog rasta, kod djece često dolazi do nastanka deformiteta kičmenog stuba, a najčešći razlozi su loše držanje tijela, fizička neaktivnost i dugotrajno sjedjenje.

Skolioza je deformitet kičmenog stuba kod djece sa kojim se redovno srijećemo. Ona se još uvijek smatra jednim od veoma progresivnih i teških deformiteta, u zavisnosti od toga koliki stepen iskrivljenja imaju. Nastaje kao posljedica deformiteta jednog ili više kičmenih pršljenova, međupršljenskog diskusa i mišićno-ligamentarnih struktura. Najčešće se javlja u pubertetu od 10 do 16 godina, tokom rasta kod zdrave djece, a učestalija je kod djevojčica nego kod dječaka.

Tako dolazi do pojave primarnog i sekundarnog iskrivljenja koja pomjeraju kičmeni stub u stranu uz rotaciju kičmenih pršljenova, formirajući “C“ i “S“ krivinu. Od velike je važnosti rano prepoznavanje skolioze, korigovanje, praćenje i liječenje.

Osim hirurškog zahvata na koji se ljudi danas prilično teško odlučuju, najuspješnija je tzv. Schroth metoda, kako u svijetu tako i kod nas.

Riječ je o nehirurškom tretmanu liječenja skolioze, zasnovanom na principima koje je na sopstvenom primjeru osmislila ugledna njemačka doktorka Katarina Šrot Ova metoda služi za trodimenzionalnu korekciju kičmenog stuba i primjenjuje se kako kod djece tako i kod odraslih.

Vježbe se isključivo izvode ispred ogledala. Ono što ovu metodu izdvaja od ostalih je takozvano rotaciono disanje koje se uči zajedno sa vježbama, koje uz trodimentionalnu korekciju tijela, aktivira mišiće i vrši derotaciju kičmenih pršljenova. Ovaj cilj je teško postići nekom drugom metodom. Osnovni cilj Šrot metode jeste korekcija nepravilnog držanja tijela. Nakon što pacijent nauči da primjenjuje ovu metodu, potrebno je da vodi računa i po mogućnosti da uđe u naviku održavanje korektivnog položaja tokom cijelog ili bar većeg dijela dana.

Kroz specifične vježbe i principe rotacionog disanja, moguće je smanjiti i zaustaviti progresiju krivljenja kičmenog stuba, smanjiti bol, povećati kardio-pulmonalnu funkciju, mobilnost i posturalnu stabilnost.

Šrot metoda se primjenjuje u savremenim fizioterapeutskim centrima i pokazuje odlične rezultate.

Autorka je specijalista primijenjene fizioterapije

Bonus video: