ČUVAJTE SE SKRIVENE SOLI

'Zdrave' namirnice sa više soli od čipsa: Sos od paradajza, hljeb...

Samo pola šolje sosa od paradajza sadrži 642 miligrama soli, dok kesica čipsa od 30 grama ima 170 miligrama
1866 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Usprkos tome što kuhinjska so sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu, dobro je poznato da prekomjerno unošenje soli u organizam nije zdravo. Naime, previše soli u svakodnevnoj ishrani može uzrokovati srčane, plućne i bubrežne bolesti, a povećava i rizik od moždanog udara. Osim toga, mnogo soli uzrokuje i zadržavanje vode koje se manifestuje kao nadutost, povećanje težine ili natečenost. Jedna od namirnica koja je na lošem glasu zbog velike količine soli svakako je i čips. Međutim, neke namirnice koje važe za zdrave i nijesu slanog ukusa, sadrže mnogo više soli od čipsa, prenosi 24sata.hr.

Konzervisani sos od paradjza

Sos od paradajza sadrži likopen poput karotenoida zbog čega je odličan saveznik za smanjenje rizika od srčanih bolesti te obolijevanja od nekih vrsta raka. Međutim, samo pola šolje ovog ukusnog sosa sadrži 642 miligrama soli (kesica čipsa od 30 grama sadrži 170 miligrama).

Kukuruzne i zobene pahuljice

Kukuruzne i zobene pahuljice mnogima su omiljen doručak koji se mahom ne povezuje sa solju. Ali trebalo bi imati na umu da određene žitarice imaju više natrijuma u sebi nego čips. Na primjer, jedna šolja kukuruznih pahuljica ima 270 miligrama natrijuma, što čini 12 posto preporučene dnevne doze.

Integralni hljeb

Zavisno o tome o kojoj je vrsti riječ (pa čak i integralnoj), jedno parče hljeba sadrži između 100 i 200 miligrama soli. Drugim riječima, konzumacijom svega dva parčeta hljeba dnevno u organizam ćete unijeti više soli nego ako pojedete kesucu čipsa.

Nemasni sir

Da, i nemasni je sir na ovom spisku. Samo pola šolje ovog sira sadrži čak 270 miligrama soli. Otprilike ova mjera je količina koju unesemo tokom jednog obroka.

Supa iz kesice

Istraživanja su pokazala da ljudi koji započnu obrok supicom od povrća unesu i do 20 posto manje kalorija od onih koji to ne čine. Prema tome, domaća supa od povrća može pomoći u smanjenju težine. Ipak, to nije slučaj sa supama iz kesice. Samo jedan tanjir ove supe sadrži od 900 do 1600 miligrama soli. Dakle, radije birajte domaću varijantu.