Kako pobijediti impotenciju?

Veliki naučni pomaci na ovom području su učinjeni. Možda najveće je otkriće da između 50 i 70 posto svih slučajeva impotencije imaju prije fizički uzrok nego psihički.
3486 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Procjenjuje se da jedan od desetorice muškaraca ima problema s postizanjem i održavanjem erekcije. Oni nisu u mogućnosti da postignu i održe erekciju dovoljno dugo za polni odnos.

Stvarna tragedija je ipak u tome što čak 90 posto takvih muškaraca možda pate nepotrebno.

Veliki naučni pomaci na ovom području su učinjeni. Možda najveće je otkriće da između 50 i 70 posto svih slučajeva impotencije imaju prije fizički uzrok nego psihički.

Hrabrost za odlazak kod doktora

Postizanje erekcije (otvrdnuća polnog uda) je komplikovan proces koji zadire i u hormonalni, neurološki i kardiovaskularni sistem. Funkcionalne poteškoće u bilo kojem od ovih sistema mogu rezultirati izostankom erekcije. Međutim, muškarac potišten i zabrinut zbog seksualnog neuspjeha, nije sklon da to uzme u obzir. On će vjerovatno pretpostaviti da je njegov problem psihičke prirode, koji će nestati sam od sebe ili će zahtijevati konsultaciju kod psihoterapeuta, kome se on možda ipak neće željeti povjeriti.

Konačno rezultat u oba slučaja, je da takav muškarac neće zatražiti liječenje. I tako, jedna, ustvari izlječiva stvar, ostaje i dalje prisutna i muškarcu zagorčava život (i ženi!). Muškarac možda na kraju da skupi hrabrost i kaže svom ljekaru o problemima s erekcijom, ali od njega obično čuje neku zgodnu dosjetku, kao ona “da sve dobre stvari moraju u jednom momentu da imaju kraj”.

Ako muškarac ima želju za seksom - bez obzira na njegove godine - šanse da ga i ima znatno su velike. Danas postoje velike mogućnosti da se pronađe fizički uzrok oboljenja i da ga se odstrani. A što ako se ne pronađe? Tada se preporučuje kosnultacija sa psihoterapeutom ili seksologom.

Ono što muškarci moraju da imaju na umu iznad svega, je da se poremećene seksualne funkcije danas mogu liječiti isto tako kao i povišen krvni pritisak, prekomjerna tjelesna težina ili povišeni holesterol u krvi. Ovdje su navedene mjere koje muškarac, suočen sa impotencijom, treba da uzme u razmatranje: Ne podluježite životnom stilu “muškarčine”.

Muškarcima mora biti jasno da ono što je loše za fizičko zdravlje vjerovatno će biti loše i za seksualno zdravlje. Na primjer -alkohol. Ne samo da alkohol može da sabotira potenciju kratkoročno, nego hronična potrošnja prekomjernih količina alkohola može da oslabi sposobnost testisa da proizvode muški polni hormon testosteron i zbog toga trajno ugroziti potenciju.

Pušenje može osujetiti seksualnu potenciju na taj način što doprinosi stvaranju nakupina na unutrašnjem zidu arterija - posebno perifernih kao što su one u penisu. Rezultat toga može biti oslabljena cirkulacija krvi, nedovoljno za proces erekcije.

Međutim, kod nekih muškaraca pušenje može da zasmeta potenciji daleko brže, na taj način što onemogućava dovoljno širenje (dilatacija) krvnih žila potrebnih za erekciju. Prestanak pušenja u ovakvim slučajevima često vrati i potenciju. Stres. Stres može da naškodi procesu erekcije fizički i psihički. Zapitajte se sljedeći put koliko se osjećate romantično, u slučaju ako ste umorni i napeti ili kad ste odmorni, živahni i s osjećajem snage. Osjećati se relaksiran važna je komponenta u procesu nastanka erekcije. To je što mnogo muškaraca zaboravlja.

Pušenje može osujetiti seksualnu potenciju na taj način što doprinosi stvaranju nakupina na unutrašnjem zidu arterija - posebno perifernih kao što su one u penisu

Uzmite u obzir eventualna oboljenja

Lista bolesti koje mogu poremetiti nastanak erekcije je velika. Važno je da se sve uzme u obzir, posebno ako se ne mogu pronaći drugi mogući uzroci.

Ovdje su samo neke od bolesti koje vaš ljekar treba da potraži da li su prisutne: šećerna bolest, ateroskleroza, bolesti erektilnog tkiva u penisu (Peyronieva bolest i prijapizam), hormonalne abnormalnosti, neurološka oboljenja, kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, bubrežne i jetrene bolesti, oštećenja kičmene moždine, komplikacije nakon operativnih zahvata na prostati, mokraćnom mjehuru ili debelom crijevu.

Primjena nekih zahvata današnje medicine. Ako je neko oboljenje uzrok problema s erekcijom, to uopće ne znači da se takva osoba treba potpuno predati.

Terapija

Injekcije u penis. One su najbolje u spašavanju potencije u slučajevima gdje je problem uzrokovan oštećenjem živaca - na primjer zbog šećerne bolesti, operativnog zahvata, ozljede kičmene moždine. Operacija. Sužene ili začepljene arterije koje sprečavaju krvnu cirkulaciju u penisu, katkad se mogu operativnim zahvatom ponovo otvoriti ili zaobići (by-pass), a takođe i vene koje propuštaju krv, sprečavaju erekciju, mogu biti podvezane.

Implantat (proteza, umjetni umetak u penisu). To je možda najdramatičniji hirurški zahvat novijeg datuma za ponovno uspostavljanje potencije. Sama ideja može izgledati drastična i sablasna, ali može i da uspije. Ljekovi.

Današnja farmaceutska industrija stavlja na tržište različite lijekove koji pomažu u impotenciji s promjenljivim uspjehom. Provjerite dejstva ljekova. Još duža od liste oboljenja koja mogu negativno uticati na potenciju, je lista lijekova. Ako posumnjate da neki lijek može biti razlogom vaših nevolja sa erekcijom, provjerite kod svog ljekara.

Ispitajte psihički faktor. Iako se danas smatra da je većina uzroka impotencije primarno fizičke prirode, psiha takođe može biti uzročni faktor. Psihička je impotencija više sklona nastupiti naglo nego fizička. Jedno od dobrih načina razlikovanja je ponašanje vašeg penisu noću.

Ako se pojavljuju noćne erekcije ili se s njom probudite ujutro, vaš je problem vjerovatno psihičke prirode. Možda je najbolje rješenje konsultacija i eventualna terapija kod seksologa ili psihoterapija kod psihijatra.

Brinite se o sebi

To znači da su ispravna prehrana i redovita vježba važne komponente za održavanje i seksualne kondicije. Visoke koncentracije holesterola u krvi, visok postotak masnog tkiva u tijelu, visok krvni pritisak - sve se to može dovesti pod kontrolu, a pokazalo se da sva ta stanja mogu pridonijeti krahu potencije.

Dakle, ako želite produžiti vijek svojoj potenciji, pokušajte se pridržavati osnovnih smjernica zdravog života.

Bonus video: