Japanska masaža lica: Bez stvaranja bola

Sve što vam je potrebno za ovu masažu su ulje za masažu i ogledalo
1614 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Japanac Čijo Hajaši razvio je posebnu tehniku masiranja lica koja pomaže u vraćanju kostiju lobanje u početnu poziciju i poboljšava mikrocirkulaciju u tkivu lica. To utiče na peglanju bora, podmlađivanje kože i sjaj lica. Radi se o Korugi masaži.

Sve što vam je potrebno za ovu masažu su ulje za masažu i ogledalo. Izvodite je jednom nedjeljno, a pokreti i pritisci neka budu jaki, ali bez stvaranja bola.

Izbjegavajte ovu vrstu masaže ukoliko imate rane na licu, hronične kožne bolesti, poremećaje limfnog sistema ili ukoliko imate bolesti uha, grla i nosa.

1.

Stavite laktove na sto, stisnite dlanove u šake pa ih prislonite na jagodice tako da su prsti okrenuti prema licu. Opustite mišiće i ostanite u tom položaju pet sekundi.

2.

Malo nagnite glavu unazad pa šakama pritisnite čelo, na dijelu gdje se spaja s kosom, a naglasak pritiska neka bude na srednjem prstu. Polagano pomjeraje šake prema sljepoočnicama i ušima duž linije kose. Nakon toga lagano pomjerajte prste niz vrat sve do ključnih kostiju.

3.

Isprepletite prste, a palčevi neka vam ostanu ravni jer će biti potrebni za masažu. Stavite vrh desnog palca ispod lijevog oka, blizu nosa pa se lagano pritiskajući krećite prema ušima. Kliznite niz vrat do ključne kosti pa ponovite zadnji dio vježbe dva puta. Potom istu stvar napravite i na drugoj strani lica, ovaj put s vrhom lijevog palca.

4.

Napravite šake, pa srednje zglobove prstiju stavite malo iznad obrva i vucite gore prema liniji kose. Vratite se do obrva ne dirajući kožu pa ponavljate vježbu dok ne obuhvatite cijelo čelo.

5.

Podignite obrve i napravite šaku pa klizite srednjim zglobovima kažiprsta i srednjeg prsta uz liniju obrva od sredine prema ušima tako da se obrve nađu u sredini, između ta dva prsta.

6.

Napravite šaku tako da kažiprst i srednji prst zglobovima štrče jer su potrebni za masažu. Pritisnite njima kožu brade u dijelu ispod uglova usana pa povucite prste snažno prema sljepoočnicama. Ponovite 7 do osam puta.

7.

Stavite vrhove prstiju obje ruke na sredinu čela pa ih vucite lijevo i desno po čelu - prema sljepoočnicama. Potom polagano kliznite prstima od obraza preko vrata do ključnih kostiju, prenosi Bright Side.

Bonus video: