SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Premorenost poslom: Zvanično proglašena bolešću

U simptome se ubrajaju i razmišljanje o poslu van okvira radnog vremena, loša koncentracija, slabija druženja s ljudima i nedostatak vremena za poslovne obaveze, ali i obaveze privatne prirode
1830 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od 2022. godine premorenost poslom biće u rangu s prehladama i sličnim oboljenjima zbog kojih je potrebno posjetiti ljekara, utvrditi simptome i dobiti propisane ljekove, odlučeno je krajem maja na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

Svjetska zdravstvena organizacija opisala je premorenost kao bolest izazvanu hroničnim stresom na poslu. Odluka je ozvaničena nakon što je godinu razmatrana kao moguća opcija, prenosi The Sun.

Neki od glavnih znakova premorenosti su nedostatak sna, nestabilno varenje, visok krvni pritisak i loše raspoloženje. U simptome se takođe ubrajaju i razmišljanje o poslu čak i van okvira radnog vremena, loša koncentracija, slabija druženja s ljudima i nedostatak vremena za poslovne obaveze, ali i obaveze privatne prirode.

Britanski ekspert za stres i posljedice koje stres ostavlja Phil Parker kazao je da je važno prepoznati simptome premorenosti na vrijeme kako bi se spriječile posljedice.

Preporučujemo za Vas