Amerikanci upozoravaju putnike u Evropu: Čuvajte se boginja

Učestalost malih boginja u Evropi porasla je za 300 odsto u prva tri mjeseca ove godine u poređenju sa istim vremenskim okvirom prošle godine
909 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

U novom izvještaju američkog Centra za kontrolu bolesti iskazana je zabrinutost da putnici koji posjećuju Evropu mogu donijeti kući ne samo uspomene, već i nove slučajeve malih boginja.

Zdravstveni stručnjaci kažu da region doživljava nagli porast broja ospica. Njihova učestalost porasla je za 300 odsto u prva tri mjeseca ove godine u poređenju sa istim vremenskim okvirom prošle godine. Većina oboljelih je u Ukrajini, ali veliki broj se takođe prijavljuje u Francuskoj, Grčkoj i Italiji, što dovodi u opasnost nevakcinisane putnike, javlja NBC NEWS.

"Kada ovi međunarodni putnici iz Sjedinjenih Država odu u inostranstvo, na primjer u evropski region i vrate se kući, zapravo su proširili bolest na nedovoljno imunizovane ili ne-imunizovane osobe u SAD-u", upozorava specijalista za infektivne bolesti CDC-a dr. Kristina Angelo.

Slučajevi u Sjedinjenim Državama su već na najvišem nivou od 1992. godine. CDC savetuje putnicima da se vakcinišu najmanje četiri nedjelje prije putovanja, a bebe između 6 i 11 meseci treba da dobiju ranu dodatnu dozu.

Bonus video: