I SA VODOM SE MOŽE PRETJERATI

Tačno je da tijelu treba voda: Provjerite koje granice, ipak, postoje

Početni znacii prekomjerne hidracije mogu biti jednostavni, kao prečesti odlasci u toalet. Ako vam količina mokrenja ometa život i morate se buditi nekoliko puta tokom noći, to može biti znak da treba da smanjite unos vode
3475 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjeti o tome da treba piti što više vode, stužu stalno i sa svih strana. Još jedna rečenica koju ste sigurno čuli mnogo puta jeste da tijelo najvećim dijelom čini voda i da bismo trebali piti oko osam čaša vode dnevno. Znamo i da voda pomaže zdravlju naše kože, liječi prehlade, odličan je partner u procesu mršavljenja... Ipak, iako nam se možda čini da s vodom nikad ne možemo pretjerati – to nije istina.

Iako je dehidracija, odnosno manjak vode, tema o kojoj se puno govori, i prekomjerno uzimanje tečnosti može imati ozbiljne posljedice za zdravlje. U nastavku zato pročitajte što se događa kada pijete previše vode, koje su opasnosti i kako obezbijediti  da budete ispravno, a ne pretjerano hidrirani.

Koliko vode piti?

"Pravilnu hidrataciju" teško je definisati. Potrebe za vodom zavise od uzrasta, pola, ishrane, nivo aktivnosti, kao i od vremena. Zdravstvena stanja poput bolesti bubrega i trudnoće takođe mogu uticati na količinu vode koju osoba treba da pije svaki dan. Na ravnotežu tjelesne tečnosti mogu uticati i ljekovi, a individualne potrebe za vodom mogu se mijenjati iz dana u dan.

Postoje i smjernice koliko bi vode osoba trebala piti na temelju dobi, prema kojima žene starije od 19 godina treba da unose 2,7 litara tečnosti dnevno. Ta količina ne uključuje samo vodu i druge tečnosti koje popijete nego i vodu iz hrane jer su brojne namirnice bogate vodom. Među njima su supe, voće, povrće, mliječni proizvodi, omiljeni sladoled...

Koje su granice našeg tijela?

Koliko je vode previše? I ovdje nema tačnog broja jer ulogu igraju starost i zdravstveno stanje. Međutim, prema riječima nefrologa, osoba sa zdravim bubrezima može popiti čak do 17 litara vode ako je pije polako.

Bubrezi će izbaciti višak vode, ali pravilo je da oni mogu izlučiti oko litra vode po satu, tako da brzina kojom neko pije vodu može promijeniti toleranciju tijela na višak vode. Odnosno, ako prebrzo pijete previše vode, prije ćete doći do stanja pretjerane hidratacije.

Šta se događa kad popijete previše vode?

Tijelo stalno nastoji da održi stanje ravnoteže, a dio te ravnoteže je i srazmjera tečnosti i elektrolita u krvotoku. Svima za normalno funkcionisanje treba određena količina elektrolita kao što su natrijum, kalijum, hlor i magnezijum, a ispijanje previše vode može narušiti ravnotežu, što, naravno, nije dobro.

Na primjer, piše Zadovoljna.hr, previše tečnosti razrijediće količinu natrijuma u krvi, što će dovesti do abnormalno niskih razina natrijuma, odnosno do hiponatremije. Njeni simptomi mogu biti blagi poput osjećaja mučnine i nadutosti, ali i ozbiljniji koji uključuju umor, slabost, nestabilan hod, razdražljivost i konvulzije.

Još jedan termin za koji ste možda čuli jeste trovanje vodom, kojem posljedica može biti čak i stanje kome ili smrt jer bez natrijuma mozak može oticati, a posljedice otekline mogu biti kobne. Napominjemo i ovdje da se radi o rijetkim slučajevima.

Ko je u opasnosti?

Ako ste zdravi, vjerovatnoća da će se kod vas pojaviti ozbiljni problemi zbog previše vode vrlo je mala jer naši bubrezi rade izvrstan posao kada je u pitanju uklanjanje viška tečnosti iz tijela. Zato je, ako pijete velike količine vode, najveća vjerojatnoća da ćete često posjećivati toalet, a ne hitnu pomoć.

Ipak, postoje ljudi kod kojih je rizik od hiponatremije i trovanja vodom veći. To su najčešće osobe s bolesnim bubrezima.

Pretjerana hidratacija može se pojaviti i kod sportista, posebno onih koji učestvuju u događajima koja zahtijevaju veliku izdržljivost kao što su maratoni ili na velikim vrućinama. Oni moraju biti svjesni toga da elektrolite izgubljene kroz znoj ne mogu nadomjestiti samo ispijanjem vode.

Znaci da možda i vi pretjerujete sa vodom 

Početni znacii prekomjerne hidracije mogu biti jednostavni, kao prečesti odlasci u toalet. Ako vam količina mokrenja ometa život i morate se buditi nekoliko puta tokom noći, to može biti znak da treba da smanjite unos vode. Još jedan dokaz da možda pretjerujete je bezbojni urin.

Simptomi koji ukazuju na ozbiljnije probleme jesu:

- mučnina

- zbunjenost

- umor

- slabost

- problemi s koordinacijom

Ako ste zabirnuti, možete se obratiti za savjet vašem liječniku i napraviti nalaze kako biste provjerili nivo natrijuma.

Kako se pravilno hidrirati?

1. Ako ste žedni, birajte vodu što je češće moguće.

2. Pijuckajte je polako tokom dana umjesto da čekate predugo i onda popijete cijelu bocu.

3. Posebno oprezni budite nakon dugog treninga. Čak i ako se vaša žeđ čini neutaživom, oduprite se porivu da popijete veliku bocu vode.

4. Dobar način da popijete potrebnu količinu vode jese da napunite plastičnu bocu s preporučenim unosom i pijete polako tokom dana.