Akne se ne smiju dirati!

Cistične akne se najčešće pojavljuju u pubertetu, menopauzi, usled loše higijene i prilikom stresnih situacija
3076 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cistične akne najčešće predstavljaju problem koji se vrlo teško i dugo rješava. To su zapravo potkožne bubuljice koje su nastale duboko u koži, a na površini su crvene, upaljene i pune gnoja. To u većini slučaja nije jedna bubuljica, već ih ima više, načičkane su u grozdovima i ne djeluju lijepo.

Iako je važno da se sa svakim problemom borimo što ranije, odnosno, borbu treba započeti čim primjetite da se problem javio, kod cističnih akni je to još važnije, jer kada se jednom izborite sa njima, ostaju ožiljci, naročito ako ih nismo adekvatno liječili.

Uzrok cističnih akni

Ima više uzroka zbog kojih cistične akne nastaju. Pubertetsko doba je period u kome su one najzastupljenije. To se događa zbog velike količine hormona koji tada kolaju našim tijelom.

Hormonske promjene mogu se dogoditi i van puberteta, u starijem životnom dobu, i uticati da se na licu ili tijelu pojave hormonske cistične akne. Tako je menopauza vrlo kritična za žene starijeg doba, upravo zato što u menopauzi hormoni divljaju.

Nivo hormona se mijenja i prilikom menstrualnog ciklusa, zato, ako se udruži sa još nekim problemom, na primjer, viškom bakterija, onda se javljaju cistične akne. I u trudnoći su hormoni povišeni, tako da je i to period kada postoji povećana mogućnost da se ove akne pojave.

Korišćenje pilula za kontracepciju nosi sa sobom puno koristi, ali može nanijeti i štetu organizmu, naročito ako se kontraceptivna sredstva koriste bez nadzora lejkara. U pojedinim slučajevima cistične akne mogu da se pojave kada žena počne sa upotrebom kontraceptivnih sredstava. Iako je njihova uloga da regulišu hormone i srede stanje ciklusa, u pojedinačnim slučajevima događa se da one podstaknu neke od problema u tijelu, naročito kada je koža u pitanju.

Pored različitih hormonskih problema, uzrok cističnih akni može biti genetsko nasljeđe. Velika je vjerovatnoća da, ako je neko od roditelja bio sklon ovim aknama, da će se one prenijeti i na potomke, a to je proces koji ne možemo da zaobiđemo. Svakako možemo da se trudimo da ga preduprijedimo, pravilno vođenom higijenom i kozmetičkim sredstvima.

Njega lica

Pravilno čišćenje i njegovanje lica treba da bude svakodnevna rutina u životu, ali se dešava da u nekom životnom periodu briga o koži izostane. Može se desiti da se na koži pojave određene bakterije, koje se vrlo lako inficiraju u porama kože i doprinose razvijanju cističnih akni. Zato je pravilna higijena neophodna, kao i korišćenje čistog pribora za čišćenje, ppije svega peškira (koji ne smijemo dijeliti sa drugim ukućanima), zatim rukavice za skidanje šminke, preko četke za šminkanje ili drugih sredstava za čišćenje lica. Pojačano znojenje takođe negativno utiče na kožu, kao i na pojavu cističnih akni.

Masna koža takođe može biti uzročnik stvaranja cističnih akni. Lojne žlijezde koje su preaktivne i luče veliku količinu sebuma negativno utiču na kožu lica. Ona se masti više nego što je uobičajeno, na njoj se taloži velika količina prljavštine koja se kasnije uvlači u pore i pravi probleme na koži. Masno lice je zato zahtjevnije za njegu od suvog.

Neodgovarajuća i nepravilno odabrana kozmetika više šteti vašoj koži, nego što pomaže. Zato treba izbjegavati ona sredstva za lice i šminku koja će zapušiti pore. Koža treba da diše, tako da ni šminka ni teške kreme ne treba da joj zatvore put ka normalnom djelovanju. Još jedan u nizu uzročnika mnogih bolesti je stres. Stres negativno utiče kako na unutrašnje organe, tako i na kožu, odnosno na pojavu cističnih akni. Bubuljice se više pojavljuju se u stresnim periodima života ili ako smo dug vremenski period izloženi stresu, zbog toga što je koža membrana kroz koju tijelo oslobađa višak hormona kada je napeto.

Akne se ne smiju dirati

Ono što stvara dodatni problem kada su u pitanju cistične akne, jeste njihovo pipkanje ili cijeđenje, do kojeg nikako ne smije da dođe. Razloga je nekoliko.

Pritiskajući i cijedeći cistične akne, vi pospješujete upalu do koje je već došlo, čim su te akne prisutne. Gnoj koji se nalazi u ovim bubuljicama u sebi sadrži bakterije koje, kada se rasprše po koži, inficiraju ostatak zdrave kože, tako da je velika vjerovatnoća da će se i tu pojaviti cistične akne. Dakle, cijedeći ih, čačkajući, ili dodirujući ih, u stvari, vi proširujete problem i stvarate sebi nove tegobe. Da ne pominjemo to da je jako bolno na dodir sve što ima veze sa cističnim aknama, tako da, još jednom, ceđenje i diranje ne dolazi u obzir.

Liječenje akni

Najbolje je ako prirodnim sredstvima krenete u borbu sa cističnim aknama. Potrebno je koristiti sva prirodna sredstva koja služe za otklanjanje velike količine sebuma iz pora, kao i ona prirodna sredstva koja služe da se bakterije očiste sa lica.

Za početak, umivanje nekoliko puta dnevno prirodnim sapunima je obavezno.

Zatim, u obzir dolazi čišćenje lica prirodnim losionima, onim koji u sebi sadrže salicilnu kiselinu, kao i eteričnim uljima čajevca ili lavande, koja smanjuju upalu kože.

Bonus video: