Prirodni ljekovi protiv glavobolje

Koliko puta vas je uhvatila glavobolja, a niste htjeli da poijete lijek, iz bilo kog razloga
2899 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od najčešćih uzroka glavobolje je dehidracija, odnosno nedovoljan unos tečnosti u organizam. Upravo toga, svi koji pate od čestih glavoboljam dnevno bi trebalo u organizam da unesu najmanje 1.5 l tečnosti, odnosno vode. Ako, nakon što ste rehidrirali organizam i dalje osjećate glavobolju, pokušajte s oblogama. Ako vam više odgovaraju topli oblozi, utoplite glavu vunenom kapom, stavite na čelo prethodno zagrijanu lanenu krpu, lezite i pokušajte da se opustite.

Ako vam više odgovaraju hladni, u peškir umotajte kesicu s ledom, zamotajte ga u aluminijsku foliju i stavite ispod tankog jastuka. Lezite tako da vam potiljak bude tačno na hladnoj urolanoj foliji i pokušajte da se opustite.

Protiv glavobolje takođe može biti djelotvorna masaža energetskih tačaka koje se nalaze između korijena palca i kažiprsta. Ova mjesta je potrebno masirati kružnim pokretima u trajanju od 30 sekundi. Postupak se po potrebi ponavlja nakon kraće pauze.

Eterična ulja su poznata kao prirodni ljekovi za razne tegobe, a u slučaju glavobolje ulje mente se pokazalo kao uspješno. Utrljajte nekoliko kapi ulja na čelo, potiljak i sljepoočnice. Rashlađujući mentol služi kao blokator receptora u koži koji podstiču glavobolju.

Čajevi blagotvorno djeluju na razne bolesti, a kada je glavobolja u pitanju, ponekad pomažu crni čaj i čaj od ruzmarina.

Potrebna vam je mala kašika osušenog ruzmarina na 250 ml prokuvane vode. Ostavite da odstoji 10 minuta, potom procijedite i popijte.

Za pripremu crnog čaja takođe je potrebna jedna čajna kašičica čaja na 250 ml prokuvane vode i 4 samljevena klinčića. Čaj ostavite da odstoji 5 minuta, potom procijedite i popijte dok je još topao.

Bonus video: