KAO ZA ISIS I KRAJNJU DESNICU

I za dezinformacije o vakcinama: Anti-ekstremistički softver

Tehnologija koja se koristi za suzbijanje nasilnih poruka Islamske države i krajnje desnice na internetu prilagođava se kako bi mogla da se suprotstavi širenju teorija zavjere o vakcinaciji
680 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2019. 16:29h

Moonshot CVE, britanska kompanija koja trenutno radi u čak 28 zemalja, koristi tehnologiju kako bi intervenisala u slučajevima internet korisnika kojima prijeti radikalizacija na internetu. Njihova tehnologija već je razvijena kako bi se suprotstavila Ku Klux Klan-u u SAD, ISIS-u i krajnjoj desnici u Evropi, piše The Guardian.

"Metod preusmjeravanja" Moonshota, koji "provjerava" pretrage na Googlu i korisnike društvenih mreža koji traže određene ključne riječi vezane za ekstremizam, sada se okreće problemu nepovjerenja u vakcine, koji je Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala kao jednu od 10 najvećih prijetnji globalnom zdravlju ove godine.

Podaci koje je kompanija dostavila The Guardianu o online pretraživanjima obavljenim u Londonu za krajnje desne reference u proteklom četvoromjesečnom periodu bacaju svjetlo na učinkovitost alata koji se koriste. Pokazali su da je bilo više od 557 potraga za ključnim riječima “ubiti crnce” i još 126 za “ubijanje crnaca”.

Vidhya Ramalingam, specijalista za ekstremizam krajnje desnice koja je osnovala kompaniju kaže da su zaposleni u rasponu od programera i kodera do stručnjaka za borbu protiv terorizma, socijalnih radnika i stručnjaka za mentalno zdravlje.

Iako osnivači očekuju da će fokus na ekstremizam uvijek biti u centru priče, nedavno su ispitivali kako prilagoditi model kako bi odgovorio na ono što je opisano kao „druge destruktivne zajednice na internetu“. Među njima su one koje šire teorije protiv vakcinacije, kao i one uključene u trgovinu ljudima.

„Internet se može koristiti za širenje opasnih ponašanja i ideja, ali postoji prilika za nas da budemo kreativni i da koristimo tehnologiju za rješavanje nekih od najsloženijih problema na svijetu“, rekla je Ramalingam.

„Kada se pojedinac bavi online nasilnim ekstremističkim sadržajima, on možda traži ovaj sadržaj na Google-u ili Facebooku“, objasnili su u kompaniji. Ali, umjesto onoga što treži, naći će nešto drugo: „Vidjeće oglas, ili će dobiti direktnu poruku koja nudi savjetovanje ili socijalnu podršku. Ako tu osobu možemo dovesti na jedan-na-jedan razgovor sa socijalnim radnikom, to je polazna osnova za dugoročnu promjenu".

Broj slučajeva malih boginja u svijetu porastao je 300 odsto tokom prva tri meseca 2019. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Sve je veća zabrinutost oko uticaja kampanja protiv vakcinacije, posebno proširenih putem društvenih medija.