Većina zna da je lubenica povrće, a ne voće: Znate li da li goji?

9163 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.07.2019. 21:14h

Jul i avgust su mjeseci u znaku lubenica. Ljudi ih obožavaju jer osvježavaju i ukusne su. One koji ne mogu da se zaustave kod prvog ili drugog parčeta, međutim, ponekad birine - da li lubnice goje? Odgovor je: uglavnnom, ne.

Termin superhrana rezervisan je za onu vrstu hrane koja ima veliki pozitivan uticaj na zdravlje. U tu vrstu hrane spada i lubenica. Niske je kalorične vrijednosti, vlaknaste građe, prepuna vitamina i vrlo ukusna.

Ipak, treba voditi računa i paziti na organizam kada je riječ o lubenicama, jer postoje neka pravila za koje možda do sada nijeste znali. Primarni savjet je ni u čemu ne pretjerivati. Lubenicu, recimo, ne treba jesti uveče, naročito ne noću ili pred spavanje. Ako noću jedete lubenicu, pripremite se za vrlo loše varenje koje će vas držati budnim skoro čitave noći, a posljedice lošeg varenja vidjećete i sjutradan. Zbog lubenice ćete noću trčati ka toaletu jer ima diuretičko djelovanje. U slučaju da pretjerate, organizam će vam vrlo brzo isto dati na znanje, stoga se ne čudite neugodnim grčevima, nadimanju i dijareji. To svakako želite izbjeći.

S druge strane, u toku dana je idealna za vreline iz mnogo razloga. Dinja i lubenica su, kao i krastavci, zapravo povrće koje izvrsno gasi žeđ i pruža osvježenje ljeti. Što se debljanja tiče, možda će vas umiriti činjenica da je lubenicu čini 90 odsto vode.Četiri šolje lubenice sadrže svega 184 kalorije.

Izvor su raznih vitamina i minerala. Lubenici boju daje likopen, karotenoid jakog djelovanja u borbi protiv slobodnih radikala. Karotenoidi iz lubenice su važni i za zdravlje kože, pripremu na sunčanje i zaštitu od UV zraka.

Bonus video: