KAD SE NAGOMILA STRES...

Pet vježbi protiv bolova u vratu

Kada bol popusti, preporučujemo vam da radite ovih pet laganih vježbi kako biste smanjili pritisak na svoj vrat i kičmu
3766 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bolovi i ukočenosti u vratu i vratnom dijelu kičme, koji su ponekad uzrok jakih glavobolja, najčešći su simptomi nagomilanog stresa u tijelu. Većina ljudi dobar dio dana provodi sjedeći u pogrbljenom položaju i zato nije čudno da su upravo problemi u tom dijelu tijela, zajedno sa bolovima u donjem dijelu leđa, najčešće zdravstvene smetnje danas.

Kada bol popusti, preporučujemo vam da radite ovih pet laganih vježbi kako biste smanjili pritisak na svoj vrat i kičmu. Svaki od navedenih položaja potrebno je ponoviti tri do pet puta.

Bočno istezanje vrata

Sjednite prekrštenih nogu. Na udah lijevom rukom uhvatite desno uvo, te na izdah lagano izdužite desnu stranu vrata, zadržavajući desno rame što niže. Ponoviti 3-5 puta pa zamijeniti strane.

Sjedeći zaokret

Prekrštenih nogu, lijevi dlan se polaže na desno koljeno, dok je desni dlan na podu iza trtice. Na udah se izdužuje kičma, a na izdah se torzo lagano rotira udesno, usmjeravajući pogled preko desnog ramena.

Ponoviti 3-5 puta, a zatim zamijeniti stranu.

Položaj Gomukasana

Desno koljeno je iznad lijevog. Na udah se podiže lijeva ruka, na izdah smiješta lijevi dlan na leđa, između lopatica. Na udah se rotira desna ruka iza leđa te se na izdah hvata lijevi dlan u visini lopatica. Prsti se zakače.

Uz opuštena ramena podiže se pogled te se otvara prednji dio vrata i izdužuje kičma. Ostati 3-5 udaha i izdaha. U drugoj verziji brada se spušta na prsni koš, a torzo spušta prema koljenima. Zamijeniti noge i ponoviti sa drugom rukom.

Tigar ili mačka

Dlanovi su u širini ramena i uprti u pod, a koljena u širini kukova. Opuštajući pupak prema podu, na udah se otvara prsni koš i pogled ide prema gore (tigar), dok se na izdah pupak povlači prema kičmi, a brada spušta prema prsima, šireći prostor između lopatica (mačka).

Matsyasana (položaj ribe)

Ispruženih nogu i spojenih stopala, oslanjate se na laktove i podlaktice. Dlanovi su ispod stražnjice. Otvarate i podižete grudni koš, a tjeme spuštate prema podu, izdužujući i opuštajući vrat. Ostanite u položaju 5-8 udaha i izdaha. Opustite se nekoliko minuta.