OTVARA APETIT ZA SLATKIŠE

Plava svjetlost mobilnog telefona podstiče konzumaciju šećera?

Pacovi su dobili mogućnost izbora između dva ponoćna obroka: normalne hrane za glodare i mješavine vode, masti i zašećerene vode. Mužjaci su u noćima kada su bili obasjani plavim svjetlom noću pili više šećera nego u noćima bez plavog svjetla
1255 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jeste li još jedno veče proveli ne skidajući oka s ekrana mobilnog telefona? Ako jeste, uzdržite se malo! Plava svjetlost može da Vam otvori apetit – za slatkiše. Jer, tako je bilo u slučaju pacova, posebno – mužjaka.

Plavo svjetlo sa pametnih telefona i drugih sličnih aparata nije dobro za naš bioritam. To kao da nikoga ne iznenađuje. Mi imamo specijalne čulne ćelije koje reaguju na hladnu svjetlost a upravljaju našim dnevno-noćnim ritmom. Prirodna svjetlost u večernjim satima postaje slabije i žuće, dok svjetlost pametnog telefona usporava proizvodnju melatonina Rezultat: teže zaspijevamo, spavamo nekvalitetnije, sljedećeg dana se ne osećamo stvarno odmorno.

No, mi sve to prihvatamo, jer se nerado odričemo zurenja u ekran mobilnog telefona ili tablet-računara. Kome je potrebno spavanje, kada se 24 sata može biti na internetu? Mali savjet za sve zombije i zavisnike od mobilnih telefona: napravite ponekad pauzu!

Da pređemo na stvar: plavo svjetlo otvara apetit za slatkiše.

Najnovija studija je pokazala da pacovi koji su uveče pola sata izloženi plavom svjetlu konzumiraju više šećera nego inače. Zbog toga im raste nivo šećera u krvi i mijenja se tolerancija na glukozu. To je ustanovio tim naučnika sa Univerziteta u Strazburu u saradnji sa kolegama iz Amsterdama. Studija je prezentirana na Godišnjoj konferenciji Društva za proučavanje prehrambenih navika u Utrehtu.

„Plavo opterećenje“

Naučnici su u eksperimentu promijenili životni ritam laboratorijskih pacova koji su bili aktivni noću tako da su životinje postale aktivne danju, dok su noću spavale. Ali, tokom noći su morale da provode sat vremena pod bjeloplavim svjetlom.

Pacovi su dobili mogućnost izbora između dva ponoćna obroka: normalne hrane za glodare i mješavine vode, masti i zašećerene vode. Mužjaci su u noćima kada su bili obasjani plavim svjetlom noću pili više šećera nego u noćima bez plavog svjetla.

Kod tih životinja se promijenila i tolerancija na glukozu – što je znak upozorenja na predijabetes, pojavu o kojoj govore ljekari kada poraste količina šećera u krvi.

I ranija istraživanja su ukazivala na vezu između gojaznosti i vještačkog svjetla. Veliki dio vještačke svjetlosti kojoj smo izloženi tokom noći emituju LED sijalice i ekrani, a u njima je visok procenat plave svjetlosti. Ćelije očne mrežnjače posebno osjetljivo reaguju na plavo svjetlo sprovodeći informacije u sektore mozga koji podstiču apetit.

Savjet: izbjeći zurenje u ekrane

Ova studija pokazuje da je tokom noći plavo svjetlo ometajući faktor, koji može da utiče na sposobnost našeg organizma da prerađuje šećer – posebno u muškaraca.

Iako su testirani pacovi plavom svjetlu bili izloženi tokom samo jedne noći, to bi u dužem periodu moglo da dovede do povećanja tjelesne težine i do dijabetesa, prenose naučnici.

Zato naučnici poručuju da je najbolja mjera zaštite od plave svjetlosti – ograničavanje vremena koje provodimo uz ekrane. A ako ne možemo da ga ograničimo, postoje i specijalne aplikacije koje mogu da ublaže efekat plave svjetlosti, a u prodaji su i naočare koje filtriraju plavu svjetlost.

Preporučujemo za Vas