PRIPAZITE

Opasnosti koje vrebaju ljeti: Među njima su, vjerovali ili ne, japanke

Kada hodate u japankama, jače grčite i stežete nožne prste kako vam papuče ne bi skliznule i tako mijenjate način hoda i držanje cijelog tijela
10871 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Sunce, more i sve što uz to ide, divne su stvari, ali u njima se mogu skrivati i neke opasnosti, a važno je uvijek biti spreman na sve. Iako je ljetovanje stvoreno za opuštanje i 'isključivanje' mozga, postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju jer mogu biti opasne. 

Sunce i koža 

UV zraci, pored toga što su generalno opasni, mogu bitno uticati  na kožu i izazvati iritacije i bubulljice. Ovo posebno važi za ljude koji inače imaju probleme s kožom. Najvažnije je nanijeti kremu za sunčanje, čak i tokom kratkog izlaganja suncu. 

Sunce i oči 

Važno je zaštititi i oči, a za to služe sunčane naočari. Zato uvijek treba paziti da su kvalitetne i da na njima piše da pružaju zaštitu, a to znači da na njima mora pisati A CE ili UV 400. 

Voće i povrće 

Tokom ljeta je odlično konzumirati voće i povrće. Posebno ono koje sadrži puno vode, kao što su lubenica ili paradajz. Sa druge strane, trebalo bi pripaziti i konzumirati voće koje nema mnogo šećera. 

Previše alkohola 

Ljeti se pije više alkohola nego tokom ostatka godine. Pivo, kokteli ili voćna vina piju se umjesto sokova, a to baš i nije poželjno jer može doći do dehidracije. Osim toga puni su šećera. Voda je uvijek odličan izbor, a dodatak limuna može poboljšati ukus. 

Japanke

Iako ih mnogi nose, japanke nijesu najbolji izbor obuće. Profesor Džastin Štrojer, profesor kineziologije sa Univerziteta Lujzijana-Lafajet, tvrdi da čak i u najudobnijim japankama ne treba da provedete cijelo ljeto jer su opasne po zdravlje. Ova ljetnja obuća opterećuje mišiće, kukove, koljena i kičmeni stub. Kada hodate u japankama, jače grčite i stežete nožne prste kako vam papuče ne bi skliznule i tako mijenjate način hoda i držanje cijelog tijela. Opterećenje koje stopalo trpi dok hodate u japankama jednako je onom kada hodate u cipelama čije su potpetice visoke sedam centimetara. Najbolje bi bilo nositi udobnu obuću s debljim đonovima.

Preporučujemo za Vas