Smokva: Korisna za nervni sistem, bolji seks, protiv holesterola...

Samo pet smokvi na dan obezbjeđuje više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je takođe bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma
5811 pregleda 0 komentar(a)
Smokve, Foto: Pixabay
Smokve, Foto: Pixabay

Smokva je vrlo je cijenjena kao svježe ili suvo voće, a uveliko se koristi i u narodnoj medicini. Pretpostavlja se da potiče iz Sirije i Palestine. Već u staroj Grčkoj je bila jedna od važnih namirnica u ishrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem. Stari Grci su izrazito poštovali smokve, pa su tako zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a rimska legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvinog drveta.

Adam i Eva su prekrili svoje intimne djelove listom ove voćke kada su izgnani iz raja. Smokva je simbol plodnosti, ljubavi, produženja vrste. Smokva je prema mnogim drevnim predanjima, ne samo biblijskim, simbol seksualnosti i seksualne energije, a danas se smatra da zbog svog vitaminskog sastava deluje i kao afrodizijak i poboljšava seksualne funkcije, ali i plodnost.

Smokva je prema mnogim drevnim predanjima, ne samo biblijskim, simbol seksualnosti i seksualne energije, a danas se smatra da zbog svog vitaminskog sastava djeluje i kao afrodizijak i poboljšava seksualne funkcije, ali i plodnost.

U to vrijeme je već postojalo 29 vrsta smokve, a danas ima 600 različitih vrsta ovog voća. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, otoka, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa.

Uživanje u svježim i suvim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenog holesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Ona sadrži više vlakana od bilo kog drugog voća ili povrća - posebno je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti nivo holesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan obezbjeđuje više od 20 odsto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je takođe bogat izvor kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, vitamina B6 i kalijuma. Sadrži i triptofan, koji podstiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.

U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezijuma. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjicaja psihičkih stresova i pravi je melem za nervni sistem.

Namirnice bogate magnezijumom posebno je preporučljivo uzimati kod napetosti, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma. Smokve su takođe dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak. Tokom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama, koje sadrže 80 posto vode i zato su manje kalorične.

Treba voditi računa o tome da su smokve jedno od voća s najvećim sadržajem prirodnog šećera - u suvim smokvama ima preko 50 posto grožđanog šećera. Iako one mogu poslužiti kao zdrava zamjena za šećer, oni koji pate od dijabetesa ili žele da smršaju ne bi ih trebali konzumirati u većim količinama.

Bonus video: