IZBJEGAVAJTE RUTINU

I mozgu trebaju vježbe: Sedam jednostavnih načina za jačanje

Rutinske aktivnosti - poput uvijek jednakog jutarnjeg rituala, odlaska na posao istim putem i slično - postaju toliko automatske da od mozga zahtijevaju sve manji angažman
6137 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 23.08.2019. 17:44h

Da bi mozak ostao vitalan, on ne treba rutinu, nego nove izazove. Neurobik je metoda vježbanja mozga utemeljena na jedinstvenim i nerutinskim načinima razmišljanja i kretanja i njihovom djelovanju na mozak. Redovno vježbanje neurobika može osnažiti mozak, popraviti raspoloženje i pamćenje.

Rutinske aktivnosti - poput uvijek jednakog jutarnjeg rituala, odlaska na posao istim putem i slično - postaju toliko automatske da od mozga zahtijevaju sve manji angažman. Vanredne aktivnosti pak proizvode više neuroprenosnika i snažnije utiču na mijenjanje i jačanje neurona i sinapsi.

Nužno je pokrenuti tijelo na neuobičajen način da bismo mozak stimulisali i fizički i mentalno. I to treba činiti redovno. Tu na scenu stupa neurobik koji pruža mozgu neočekivane podsticaje i iskustva kombinovanjem fizičkih, mentalnih i emocionalnih aktivnosti.

Nastojte da barem neke od ovih vježbi radite svaki dan da biste poboljšali raspoloženje, pamćenje, sposobnost učenja i ukupan kvalitet života, a pokušajte slijediti i ove savjete: okružite se predmetima u različitim bojama, rješavajte enigmatiku, hodajte bosi, upijajte podražaje iz okoline, probajte neko novo jelo ili neku novu namirnicu, smijte se, pronađite novi hobi ili preuredite stan.

Neurobik su osmislili i predstavili neurobiolozi Manning Rubin i Lawrence Katz u knjizi “Keep Your Brain Alive” (Održite mozak živim), prvi put objavljenoj 1998.  godine.

1. Novčići u džepu

U džep​ stavite​ nekoliko novčića, zatim ih opipajte ih i osjetite. Bez gledanja pokušajte da prepoznate o kojem se novčiću radi, zatim izvadite kovanicu i provjerite. Vježba razvija čulo dodira.

2. Zatvorite oči

Zatvorenih očiju polako hodajte stanom pokušavajući da se prisjetite rasporeda namještaja. Takvim snalaženjem mijenjate rutinu i provjeravate pamćenje na potpuno nov način.

3. Smislite tekst

Upalite televizor i gledajte neku emisiju, ali bez tona. Prateći radnju, zamislite razgovor učesnika. Tako testirate svoju domišljatost.

4. Čitajte nešto novo

Radite stvari koje mijenjaju vaš uobičajeni obrazac razmišljanja. Na primjer,  ako volite da čitate o kuhanju, pokušajte sa čitanjem tekstova o putovanjima. To će usmjeriti vaš mozak na drugačiji način razmišljanja.

5. Promijenite rutu

Pokušajte da na posao idete drugačijim putem od uobičajenog koji znate napamet. Ako promijenite rutinu, dodatno ćete zaposliti mozak.

6. “Slabija” ruka

Pišite nedominantnom rukom. Cijeli dan ili čak cijeli tjedan, kad god treba da nešto zapišete, učinite to lijevom rukom ako ste dešnjak odnosno desnom ako ste ljevak. Pokušajte da nedominantnom rukom operete zube. Ovom ćete vježbom aktivirati i djelove mozga koje inače ne uključujete u obavljanje zadataka.

7. Izoštrite njuh

Za ovu vam vježbu treba nekoliko začina. Pokušajte da ih prepoznate samo mirisanjem, bez gledanja.