Šta je spondiloza i kako je najbolje tretirati

Spondiloza spada u grupu takozvanog hladnog artritisa i samim tim aplikacija toplote ima pozitivno dejstvo. Elektromagnet dubinski povećava oksigenaciju u tkivu pa je kao takav preporučljiv u tretiranju osteoartritisa
10085 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Šta je spondiloza?

Spondiloza ili osteoartritis kičme je stanje kod kojeg se hrskavica koja oblaže pršljenove degenerativno izmijeni, ili narodski rečeno “istroši”. Ovo stanje se najčešće javlja na pršljenovima u vratnom i donjem dijelu kičme. Ponekad spondiloza prouzrokuje osteofite (šiljke) na tijelima pršljenova koji mogu da pritiskaju nerve koji izlaze iz kičmenog kanala, pa u tom slučaju dolazi do slabosti u rukama ili nogama. Takođe, spondiloza može da prouzrokuje stanja poput diskus hernije.

Uzroci nastanka spondiloze

​Najčešće, spondiloza nastaje kao rezultat procesa starenja. Međutim, spondiloza može da nastane i kod mlađih ljudi, pogotovo u današnjoj eri kompjutera i kancelarijskog posla. U tom slučaju, glavni uzrok nastanka spondiloze jeste manjak adekvatnog pokreta u kičmi kao i repetitivni stres na diskovima i pršljenovima prilikom dugog sjedjenja u jednoj poziciji. U kiropraktici smatramo da subluksacija pršljenova igra jednu od najvećih uloga u razvijanju spondiloze. To je stanje gdje dolazi do fiksacije pršljena u određenoj poziciji što prouzrokuje smanjenje obima pokreta u tom segmentu koji trpi veći stres, te dolazi do degenerativnih promjena.

Drugi uzroci razvijanja spondiloze kod mlađih ljudi mogu biti:

- Povrede ili neka vrsta traume (udesi, padovi i sl.) - Genetski defekt hrskavice - Diskus hernija ​- Neko drugo stanje ili oboljenje koje zahvata hrskavicu.

​Do 45. godine života spondiloza se češće javlja kod muškaraca, preko 45. godine češće se srijeće kod žena. Gojazniji ljudi, pušači, osobe koje konzumiraju alkohol u većim količinama ili osobe koje se bave aktivnošću koja stvara repetitivni stres na kičmi su više podložni razvijanju spondiloze.

Simptomi

​Osjećaj ukočenosti i bol u vratu ili donjem dijelu leđa su dva najčešća simptoma na koje se pacijenti žale. U većini slučajeva, osjećaj ukočenosti je izraženiji ujutro i smanjuje se sa aktivnošću, dok bol prolazi ili je blaži kada pacijent leži. Trnjenje i nemoć u rukama ili nogama je prisutno u određenim slučajevima kada osteofiti pritiskaju nervne strukture.

Dijagnoza

Poslije uzimanja detaljne istorije od pacijenta, pristupa se fizikalnom pregledu pomoću kojeg se ustanovljava kvalitet obima pokreta u kičmi i utvrđuje se koja struktura izaziva bol (kost, disk, ligament, mišić ili nerv).

Za uspostavljanje dijagnoze spondiloze, najadekvatniji dodatni nalaz je rentgenski snimak.​ Osim rentgenskog snimka, CT, magnetna rezonanca ili analize krvi mogu biti od koristi ukoliko se sumnja da neko drugo oboljenje izaziva degenerativne promjene.

Liječenje

​Kiropraktika ima veliki značaj kod tretiranja spondiloze, pogotovo igra ključnu ulogu u prevenciji. Redovnim kiropraktičkim namještanjem vraćamo i održavamo normalan pokret između pršljenova i samim tim ne dozvoljavamo razvijanje i nagomilavanje degenerativnog materijala. ​Kiropraktičko namještanje takođe oslobađa nerve i dozvoljava slobodan protok impulsa do organa i tkiva. Osim kiropraktičkog namještanja, vježbe istezanja i jačanja mišića su od krucijalnog značaja. Njima uvodimo pokret u kičmi i poboljšavamo cirkulaciju koja je važna za ishranu tkiva. ​

Spondiloza spada u grupu takozvanog hladnog artritisa i samim tim aplikacija toplote ima pozitivno dejstvo (da ne bude pomiješan sa određenim reumatskim stanjima koji su inflamatornog karaktera pa je toplota kontraindikovana). Elektromagnet dubinski povećava oksigenaciju u tkivu pa je kao takav preporučljiv u tretiranju osteoartritisa. Konvencionalna medicina ima izuzetno slab odgovor za liječenje osteoartritisa. Obično je to simptomatska terapija za smanjenje bola, u vidu ljekova ili injekcija, koja u većini slučajeva prouzrokuje više neželjenih efekata nego što koristi

Bonus video: