Neko vam 'pije krv': Kako da se zaštitite od 'energetskih vampira'

Da li ponekad osjetite olakšanje kada neka osoba napusti vašu blizinu, i poslije toga imate neodoljivu želju da pobjegnete na pusto ostrvo da se oporavite od njenog društva? Možete biti sigurni da ste bili u društvu energetskog vampira
5022 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Riječ 'krvopija' ne postoji u jeziku slučajno. Isto je sa izrazom - krv mi popi'. Otkad su postale moderne priče o 'energiji', govori se i o 'energetskom vampirima'. Svi smo ga susreli barem jednom u životu. Oni dolaze u svim mogućim oblicima i u raznim životnim situacijama.

Da li ponekad osjetite olakšanje kada neka osoba napusti vašu blizinu, i poslije toga imate neodoljivu želju da pobjegnete na pusto ostrvo da se oporavite od njenog društva? Možete biti sigurni da ste bili u društvu energetskog vampira.

Osobe koje se hrane tuđom energijom stalno se žale na život, nikad nijesu bez problema, uvijek im neko podmeće nogu, konstantno pričaju o svojim bolestima... Istovremeno, ne slušaju druge, prekidaju ih u svakom pokušaju da nešto kažu o sebi i lijepim ili ružnim događajima iz svog života. Njima nije potrebno rame za plakanje, iskrena podrška, topla riječ, nego - korpa za istresanje smeća. Neko na koga će prenijeti sve svoje nezadovoljstvo, bez ikakvog reciprociteta.

Nijesu svi vampiri koji nam kradu energiju istog karaktera. Nasuprot onima koji uvijek kukaju i opterećuju nas svojim mukama, postoje tzv. šarmeri - oni koji nas guše stalnim egocentričnim šalama i navodno duhovitim pričama. Svađalice će nas umoriti konstantnim izmišljanjem razloga za raspravu, ali su od njih opasniji oni koji žele da sve konce drže u svojim rukama. Tu su i frustrirani vampiri, koji u svemu vide problem, a ni u čemu rješenje.

Neke od karakteristika po kojima možete prepoznati energetskog vampira su sljedeće: prevelik ego, vječito raspravljanje, paranoja, melodramatično ponašanje, narcisoidnost, konstantno negodovanje i žaljenje na nešto, ogovaranje i trečarenje, nesigurnost i stalna potreba za podrškom, ljubomora, emocionalne ucjene i izazivanje osjećanja krivice.

Dobra vijest je da postoji nekoliko taktika pomoću kojih ćete uspješno otjerati takvu osobu iz svog života ili makar smanjiti njen uticaj.

Naučite da kažete 'ne'

Kad nekome kažete 'ne', tada doslovno zaustavljate energetski protok između vas i negativne osobe. Zapamtite, energetski vampiri mogu ukrasti vašu energiju samo ukoliko im to dozvolite (makar i podsvjesno). Vaš energetski sklop uvijek će pratiti naredbe koje mu dajete. Prisjetite se posljednjeg trenutka u kojem ste se zauzeli za sebe i nekome rekli 'ne'. Jeste li se tada osjećali snažno? Razlog je jednostavan: u tom trenutku ste prestali da poklanjate svoju energiju toj osobi i preuzeli kontrolu nad protokom energije. Jasno postavite granice – na taj ćete način pokoriti i najvećeg energetskog vampira.

Nemojte ih sažaljevati

Energetski vampiri žude za pažnjom i prepoznavanjem, ali nemojte pasti u njihovu zamku. Oni traže osobe koje će ih sažalijevati. Ako vas pokušaju uvući u svoj svijet udaljite se od njih ili promijenite temu. S energetskim vampirom uvijek budite iskreni i recite što mislite. Nijeste odgovorni za tuđu sreću.

Ne učestvujete u razgovoru

Ako ste pokušali da pomognete energetskom vampiru, a on ne reaguje na vaše pokušaje, morate prekinuti svaki kontakt s njim. Ako ste primijetili da neka osoba neprestano širi negativnu energiju i pokušava je prebaciti na vas, izbjegavajte je što je više moguće. Ovo vam se možda čini hladnim i bezosjećajnim, pogotovo ako je energetski vampir neko s kime ste bliski.

Nasmiješite se

Pitate se šta ćete s tim postići? Osmjeh je najjače oružje: ono nosi visoke pozitivne vibracije, a kad ga podijelite s drugima, tada otvarate krug pozitivne energije. Pomislite samo kako se osjećate kad vam osmjeh uputi potpuni stranac – niko nije imun na njega.

Bonus video: