Da li krvna grupa utiče na naše zdravlje?

Osobe sa krvnim grupama A, B ili AB imaju prosječno 9 procenata viši rizik za smrt od posljedica poteškoća sa zdravljem nego osobe sa nultom krvnom grupom
3958 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Podaci istraživača sa Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) prikupljani su sedam godina na uzorku od oko 50.000 ispitanika iz severozapadnog Irana. Pokazalo se da osobe sa krvnim grupama A, B ili AB imaju prosječno 9 procenata viši rizik za smrt od posljedica poteškoća sa zdravljem nego osobe sa nultom krvnom grupom.

Ispitanici iz prve grupe su imali prosječno 15 procenata veći rizik za smrt od posljedica bolesti srca nego njihovi vršnjaci sa nultom krvnom grupom. Pored toga, ispitanici sa krvnim grupama A, B ili AB su imali prosječno 55 procenata veći rizik za smrt od raka želuca u odnosu na ispitanike sa nultom krvnom grupom, prenosi Men's Health.

Naučnici ističu da na dobijene rezultate nijesu uticali faktori poput pola, starosti, pušenja, socioekonomskog statusa ili etničkog porijekla.

Mnoga istraživanja pokušavaju da povežu određenu krvnu grupu s osobinama ljudi ili s većim rizikom od bolesti za šta već postoje dokazi. Tako je, na primjer, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicnu objavio da osobe s krvnom grupom 0 imaju ćešće čir na želucu.

Ranije objavljena studija naučnika sa Harvarda pokazala je da krvna grupa otkriva mnogo toga, uključujući i povišen rizik od bolesti srca i krvnih sudova i nekih tipova kancera. Istraživanje koje je sprovedeno na uzorku od 89.500 osoba pokazalo je da su odredjene krvne grupe povezane sa povišenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dok druge nose povišen rizik od pojedinih tipova raka.

Ispitanici sa krvnom grupom AB imaju za 26 odsto viši rizik od bolesti srca i krvnih sudova, osobe sa krvnom grupom B su pod 15 odsto višim rizikom, dok su oni sa A grvnom grupom pod rizikom višim za šest odsto u odnosu na ispitanike sa nultom krvnom grupom.

Studija nije dala konačno objašnjenje na koji način krvna grupa utiče na rizik od kardiovaskularnih bolesti. "Krvna grupa je sama po sebi komplikovano pitanje, tako da je u igri sigurno više mehanizama", kazao je dr Li Kju koji je vodio istraživanje.

Rezultati istraživanja pokazali su da su osobe sa krvnom grupom A sklone povišenom holesterolu u krvi, dok osobe sa nultom krvnom grupom imaju nešto slabiju koagulaciju krvi, što znači da je kod njih manja vjerovatnoća od nastanka krvnih ugrušaka. Pošto ugrušci u krvi blokiraju protok kroz koronarne arterije što može da dovede do srčanog udara, ova teorija može da objasni zašto su osobe sa nultom krvnom grupom pod najmanjim rizikom od infarkta.

Bonus video: