MASOVNO SE KORISTILI U CRNOJ GORI

Ljekovi Ranitidin i Ranisan se povlače sa tržišta

Ranitidin i Ranisan se već povlače iz apoteka u Srbiji, a kako je saopšteno iz kompanije Hemofarm, isto će biti urađeno i na tžištima BiH i Crne Gore.
2037 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.10.2019. 19:50h

Ranitidin i Ranisan sadrže aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za ljekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

U dokumentu Evropske agencije za ljekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a to će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto, piše u saopštenju kompanije Hemofarm, prenosi N1.

Ranitidin i Ranisan se već povlače iz apoteka u Srbiji, a kako je saopšteno iz kompanije, isto će biti urađeno i na tržištima BiH i Crne Gore.

Hemofarm navodi i da će Evropska agencija za ljekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama, izvršiti provjeru svih gotovih ljekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane ljekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obvezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija Hemofarm, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati, ističe se u saopštenju.

Lijek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora i namijenjen je liječenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kisjeline. Koristi se i u liječenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crijevu itd.