Ako želite ravan stomak: Strogo izbjegavajte ove namirnice

Ne zaboravite da većina trenera govori kako rezultat čak 80 posto zavisi od toga šta ćete jesti, a tek 20 odsto od toga kako i koliko ćete vježbati
6097 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako je vaš cilj da imate ravan stomak, onda definitivno treba da napravite dva koraka - počnete sa vježbanjem i počnete da napokom brinete o svojoj ishrani. Ne zaboravite da većina trenera govori kako rezultat čak 80 odsto zavisi od toga šta ćete jesti, a tek 20 odsto od toga kako i koliko ćete vježbati. Nažalost, ne postoji čudesna namirnica koju možemo dodati u svoju prehranu i nakon nekoliko dana "dobiti" ravan trbuh, pa je vrlo važno upoznati namirnice koje sabotiraju naš napredak. Ovo su osam namirnica koje treba izbjegavati

Sir

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da ishrana bogata mastima u obliku triglicerida srednje dugih lanaca smanjuje količinu abdominalnih masti u poređenju s dugim trigliceridima. Trigliceridi srednje dugih lanaca su prisutni u mliječnim proizvodima. To ne znači da su mliječni proizvodi potpuno zabranjeni, jer postoje i zdravije opcije, kao što je grčki jogurt koji snabdijeva organizam proteinima i kalcijumom. S druge strane, sir je pun kalorija i zasićenih masti. Ako želite ravan stomak, imitirajte Francuze i izbjegavajte obrađeni, topljeni sir i uživajte u umjerenim porcijama.

Hljeb

Prerađeni ugljeni hidrati predstavljaju drugu grupu hrane čiju potrošnju treba ograničiti. Jedna studija pokazala je da ishrana bogata "gustim acelularnim ugljenim hidratima" stimuliše upale u tijelu i povećava tjelesnu težinu. Jutarnji tost pokušajte da zamijenite proteinima ili voćem. Možda čak i primijetite razliku u nivou energije tokom dana. To ne znači da je hljeb potpuno zabranjen. Povremeno možete priuštiti hljeb od cjelovitih žitarica jer sadrže više hranljivih sastojaka.

So

Iako so neće doprinijeti povećanju abdominalnih masti, može izazvati upalu, zbog čega se ne osjećate dobro. Smanjite količinu soli koju koristite prilikom kuhanja i konzumiranja hrane, umjesto toga, dodajte više začina jelima, piše Gloria.hr. Sjetite se đumbira, bosiljka, peršuna, bijelog luka, češnjaka, kurkume...

Alkohol

Studija koja je trajala 30 dana otkrila je da su ljudi koji su pili više čaša alkoholnih pića, pa čak i ako je to bilo samo jednom nedjeljno, imali više abdominalnih masti nego oni koji su alkohol konzumirali redovno i u manjim količinama. Šta to znači? Ne morate u potpunosti izbjegavati alkohol, samo ograničite potrošnju na jednu čašu tog pića dnevno. Stručnjaci čak preporučuju da popijete jednu malu čašu crnog vina svakog dana uz večeru, jer je vino dobro za kardiovaskularni sistem i snabdijeva tijelo snažnim antioksidansima.

Gazirana pića

Gazirana pića uglavnom su zaslađena vještačkim bojama i fruktozom. Prema studiji objavljenoj u stručnom magazinu Journal of Nutrition, potrošnja većih količina fruktoze dovodi do povećane intraabdominalne masti. Poželjno je da konzumirate vodu sa svježim plodovima (vodu s bobičastim voćem, kriškama limuna, naranče ili krastavca, vodu s mentom..), koja će bolje hidrirati tijelo, a takođe je vrlo ukusna.

Prerađeno meso

Meso može biti zdraviji dio naše prehrane. Tijelo snabdijeva velikom količinom proteina kako bi održalo zadovoljavajući nivo energije i proizvodilo nove mišićne ćelije. Međutim, obrađeni proizvodi od mesa često sadrže visoke postotke zasićenih masti zbog čega nijesu baš idealan izbor za ravan stomak. Birajte ćuretinu, piletinu i ribu na žaru ili pripremljenu lešo kako biste unijeli dnevnu dozu proteina.

Voćni sokovi

Kao i gazirana pića, većina voćnih sokova puna je aditiva, zaslađivača i fruktoze. Učinite sebi uslugu i napravite svježe sokove kod kuće koristeći svježe ili zamrznuto voće.

Dijetalna hrana

Iako neka hrana i pića imaju dijetetsku etiketu i sadrže malo kalorija i masti, obično sadrže dosta natrijuma i konzervansa. Mnogo je bolje grickati orašaste plodove ili sušeno voće. Ne samo da ćete duže biti siti, već ćete poboljšati stanje vaše kose i kože.

Bonus video: