ZA LIJEP SAN

Četiri vježbe koje će vam pomoći da brže zaspite

Ako ponavljate ove vježbe pred spavanje, vrlo brzo ćete vidjeti rezultate
5635 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko puta vam se desilo da legnete u udoban krevet veseleći se dugoj noći u kojoj se napokon možete naspavati, međutim ne možete prestati razmišljati o rokovima, zadacima i novim idejama. Vaše tijelo se ne može opustiti i riješiti napetosti. Većina ljudi u ovakvim situacijama posegne za tabletama za spavanje, no bolje od toga je da neposredno pred spavanje uradite nekoliko jednostavnih vježbi i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate.

Savitljivi udovi

Lezite na leđa s podignutim nogama i rukama koje ćete staviti uz bokove. Držeći ruke i noge ravno podignite ih ravno prema gore. ostanite u tom položaju 60 sekundi. Zatim držeći noge i ruke u vazduhu počnite da ih treseti 30 do 40 sekundi dok ne osjetite kako vam krv pulsira po cijelom tijelu.

Ova poza će vam pomoći da se opustite, riješite toksina i pobijedite nesanicu.

Naslonjeni položaj

Sjednite na koljena sa zadnjicom na petama, kičma vam mora biti lagano savijena unazad, a dlanovi na podu iza vas. Polako savijte tijelo unazad dok leđima ne dotaknete pod. Ukoliko ne možete u potpunosti leći, držite ravnotežu laktovima. U ovom položaju ostanite 30 do 60 sekundi.

Ova poza ublažava umor u nogama, snižava pritisak i pomaže da se riješite nesanice.

Riblja poza

Sjednite na pod i ispružite nove. Ruke stavite ispod zadnjice i oslonite se na laktove. Dignite prsa i ramena. Opustite vrat, spuštajte glavu sve dok ne dotakne pod. Ostanite u ovom položaju 30 do 60 sekundi. Ova poza pomaže u borbi protiv hroničnog umora i povećava proizvodnju melatonina, hormona koji je odgovoran za dobar noćni san.

Poza srećne bebe

Lezite na leđa i privucite koljena prema prsima. Desnom rukom zgrabite vanjski rub desnog stopala, isto uradite i sa lijevom nogom. Pazite da tabani budu okrenuti prema gore. Počnite tijelo ljuljati s jedne na drugu stranu. Vježbu izvodite minutu do dvije. Poza sretne bebe oslobađa napetost u donjem dijelu leđa i bokovima te oslobađa od stresa i tjeskobe.

Preuzeto sa: klix.ba

Preporučujemo za Vas