Cvekla, zlatni rudnik zdravlja: Jača srce, pomaže jetri...

Vaša jetra radi težak posao čišćenja krvi i izbacivanja toksina iz tijela. Možete joj olakšati posao jedući cveklu
5071 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cvekla je zimsko povrće bogato esencijalnim hranjivim materijama poput vitamina B, gvožđa, selena, joda, fosfora, bakra, magnezijuma i kalijuma. Ona je zlatni rudnik zdravlja i daje vam nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica. Cvekla je niskokalorična i lako probavljiva namirnica, a svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima, grupi moćnih antioksidansa koji sprječavaju nastanak različitih degenerativnih bolesti.

U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje se događaju vašem tijelu kada jedete cveklu.

Cvekla kao lijek

Cvekla je prepuna hranjivih materija koje štite organizam od nastajanja različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i uopšteno utiče na bolji rad organizma. Iako je teško navesti sva ljekovita svojstva cvekle, sljedećih nekoliko je sasvim dovoljno da se odlučite za redovnu konzumaciju ovog zimskog povrća:

  • Odličan je izvor folne kiseline zbog čega je sigurna za djecu i preporučuje se trudnicama zato što može spriječiti mnoge bolesti novorođenčeta
  • Već godinama se cvekla koristi kao lijek za anemiju
  • Sadrži dovoljnu količinu gvožđa za popravljanje krvne slike i čišćenje organizma od toksina
  • Svojim djelovanjem na elastičnost arterija, cvekla sprječava nastanak proširenih vena
  • Zahvaljujući vlaknima koje sadrži, cvekla može smanjiti holesterol u krvi i do 40%
  • Djeluje na detoksikaciju organizma zato što podstiče rad jetre i normalizaciju varenja
  • Sok od cvekle je odličan lijek za bubrege, giht i žučnu kesu, a u kombinaciji sa šargarepom djelotvornost je dvostruko veća

Krvni pritisak se poboljšava

Cvekla je bogata nitratima koje tijelo pretvara u azotni oksid koji opušta i proširuje krvne sudove. To znači bolju cirkulaciju i niži krvni pritisak.

Rizik od srčanih bolesti se smanjuje

Cvekla je bogata biljnim alkaloidom betainom, kao i B12 vitaminom koji zajedno snižavaju nivo homocisteina u krvi, čiji visok nivo povećava rizik za oštećenja arterija i srčane bolesti.

Mozak radi bolje

Azotni oksid opušta i proširuje krvne sudove što povećava protok krvi u mozgu i dovodi do boljeg funkcionisanja mozga. Naša sposobnost za generisanje azotnog oksida smanjuje se kako starimo zajedno s aktivnošću neurona. Ali, možete održati normalne funkcije mozga pomoću cvekle. U studiji iz 2010. godine, učesnici su bili na ishrani koja je uključivala i sok od cvekle. Rezultati su pokazali da se poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju.

Jetra će biti zdravija

Vaša jetra radi težak posao čišćenja krvi i izbacivanja toksina iz tijela. Možete joj olakšati posao jedući cveklu. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cvekli, može spriječiti i smanjiti nakupljanje masti u jetri.

Bonus video: