Gdje vas tačno boli: Po tome možete otkriti tip i uzrok glavobolje

Po savjet ljekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja, ako se pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost...
4053 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako su nekada prateći simptom druge bolesti, često su glavobolje bolest za sebe. One su među najčešćim oboljenjima koji pogađaju ljudsku rasu. Preko 95% stanovnika opšte svetske populacije je makar jedanput u životu imao glavobolju, a oko 10% njih se zbog napada teške glavobolje javilo na odeljenje urgentne medicine tražeći pomoć.

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, na primjer, ako ste popili previše alkohola ili ste neispavanji. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mjestu. Po savjet ljekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja, ako se pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, prenosi 24sata.hr. Glavobolje se razlikuju, poed ostalog, po mjestu bola, a ovo su najčešće:

1. Javlja se u jednoj polovini glave

Ovakav bol karakterističan je za migrenu koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina kao i preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem

Riječ je o tenzionoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osjećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak...

Može biti riječ o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dvije sedmice do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vrijeme trajanja bol se javlja svaki čak i svakoga dana i to u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nozdrva ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoje. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca, piše Vaše zdravlje.

4. Bol u čelu

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primjer, može se pojaviti zbog dugog sjedenja. Protegnite se malo, udahnite svježi vazduh...

6. Bol na sljepoočnicama

Pojavljuje se ako neko ima poremećaj viličnog zgloba i vodi tenzionoj glavobolji. Osim bola u sljepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i "klik" kad se čeljust pomiče. Dobro je posjetiti lijekara

Bonus video: