Ne vjerujte: Tri najčešća mita o mršavljenju

Nijedan stručnjak ne preporučuje da se u krevet ide praznog stomaka
4263 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

O mršavljenju možete čuti toliko savjeta, da na kraju ne možete biti sigurni u šta treba vjerovati i čega see treba pridržavati. Kako ne biste doveli sebe u situaciju da se trudite, a rezultate ne vidite mjesecima, prenosimo vam tri najčešća mita o mršavljenju:

Obilan doručak je obavezan

Mnogi smatraju da je doručak jedini važan obrok u toku dana. To nikako nije tačno. Svaki obrok i svaka užina je jednako važna. Naime, svaki organizam je drukčiji, a ako nekome odgovara jači doručak, ne mora da znači da je to savršen način za mršavljenje i za nekoga kome više odgovara da pojede nešto laganije za početak dana. Ako dan započnete obilnijim doručkom, može se ubrzati metabolizam, ali to ne znači da se tako mogu izgubiti kalorije koje se tom prilikom unose.

Morate provoditi sate i sate u teretani

Ono čega mnogi nijesu svjesni je činjenica da ako provodite puno vremena u teretani radeći iste vježbe, tijelo će se naviknuti i sam trening će postati manje efikasan. Savršeno je uvijek biti aktivan, kretati se što više i raditi različite vježbe kako bi se omogućio funkcionalni trening. Pokušajte da radite kratke vježbe koje ćete mijenjati kako bi svi mišići podjednako bili probuđeni i aktivni. Takođe, uz različiti intenzitet treninga, vrijeme provedeno u teretani će biti efikasnije.

Ne treba jesti prije spavanja

Možda i najveći mit o mršavljenju je savjet koji mnogi dobijaju – nikako ne jesti prije spavanja. Nijedan stručnjak ne preporučuje da se u krevet ide praznog stomaka jer vas u tom slučaju čeka loš i nekvalitetan san. Najbolje je pojesti nešto lagano dva sata prije nego zaspete jer će tako želudac normalno raditi tokom noći, a san će biti bolji i zdraviji.

Bonus video: