Topli napici za jačanje imuniteta

"Naoružajte" se toplim napicima i spremi čekate viruse
4526 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čaj od lišća maline za zaštitu imunog sistema

Veoma je poznat u narodu kao djelotvoran prirodni lijek i preventivno sredstvo za zaštitu imunog sistema. Ukus mu je sličan crnom čaju. Bogat je mineralima i vitaminima. Sadrži i tanin, koji poboljšava rad žuči i time štiti imunitet. Možete ga piti svaki dan, jer daje energiju cijelom tijelu, a ne samo imunom sistemu.

Jednu kafenu kašičicu lista maline preliti sa 200 ml kipuće vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta i ocijediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

Čaj od limuna i kajenskog bibera za imunitet

Egzotična dobitna kombinacija. Konzumiranjem ovakvog čaja, vaš imunitet će ojačati više nego ikad. Predstavlja svojevrsnu vitaminsku bombu i napitak za detoksikaciju organizma. Pomoći će toksinima, koji kruže kroz vaše tijelo, da konačno izađu.

čaj
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Preporučuje se podjednako i zdravima i bolesnima, jer će poboljšati vaš metabolizam u svakom slučaju. Sipati pola kašičice kurkume i četvrtinu kašičice kajenskog bibera u šolju. Preliti začine ključalom vodom. Iscijediti sok iz jednog limuna i zalsaditi kašičicom meda. Neobična, ali djelotvorna smjesa.

Čaj od đumbira

Đumbir je sjajan čuvar i borac protiv jake prehlade i temperature koja je prati. Koristan je i u prevenciji različitih vrsta tumora. Može se piti topao ili ohlađen. Utiče na nervni sistem ako se piju veće količine, pa zato budite umjereni. Limit je pola litreadnevno. Ako je već došlo do prvih znakova bolesti, prije pojačavanja doze konsultujte se sa izabranim ljekarom.

Pustite vodu da proključa, dodajte kašiku korijena đumbira, dva karanfilića, malo kore cimeta i rendane narandžine kore. Po želji, zasladite medom. Ostavite da odstoji 15 minuta.

Čaj od maslačka jača imunitet

Možda maslačak nije prva biljka koja vam padne na pamet kada su čajevi u pitanju, ali je jako koristan u borbi protiv bakterija. Kineska tradicija oslanja se umnogome na maslačak i čaj za imunitet koji se od njega može napraviti. Razlog njegove ljekovitosti leži u hemijskom sastavu čaja od maslačka punom supstanci koje pomažu organizmu da izbaci toksine. Na taj način imuni sistem postaje sposoban da se bori protiv svih mikroba koji mogu izazvati infekciju. Pored ovih, čaj od maslačka sadrži gvožđe, cink, kalijum, magnezijum, vitamine C, A i D.

Ipak, oprezno sa ovim čajem jer može funkcionisati kao diuretik, naročito ako se uzima u većim količinama, pa može dovesti do dehidratacije.

čaj
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Žalfija

Žalfija je dobar saveznik u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Pogodna je za liječenje raznih upala (krajnika, desni), prehlade, kašlja. Njen čaj smanjuje produkciju mukusa u disajnim organima za vrijeme prehlada. Grgljanje ovog čaja je prastari recept za liječenje upale grla. Pijte ga 2 šolje dnevno i kroz nekoliko dana ćete sigurno osjećati boljitak.

Porodični čaj

Čaj od mješavine bilja prilagođene djeci i odraslima, koje podižu imunitet, djeluju blagotvorno na disajni sistem.

30 g zove, 20 g trputca (Plantagini herba), 10 g crnog sljeza, 10 kamilice, 10 g majčine dušice, 10 g mente, 10 g šipuraka

Priprema:

2 supene kašike staviti u litar hladne vode. Kad provri neka se kuva na laganoj vatri minut. Ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, procijediti, dodati med i limun po želji.

Bonus video: