Ne slažu se: mlijeko i neki antibiotici, kupus i antikoagulansi, kafa i ...

Grejp je na prvom mjestu, ne zato što se često koristi, već zato što može negativno da djeluje na učinak više od 50 ljekova
4326 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ažurirano: 19.12.2019. 09:40h

Vjerojatno već znate da određene vrste ljekova nije dobro kombinovati, ali jeste li znali da postoje namirnice koje se ne smiju kombinovati sa nekim ljekovima? Prije nego započnete s novom terapijom, razgovarajte s ljekarom ili farmaceutomkako bi vam objasnili koje namirnice treba da izbjegavate dok uzimate odrađeni lijek.

Grejp

Ovaj agrum mijenja način na koji određene ćelije u crijevima prihvataju i prenose ljekove kroz tijelo. Na prvom je mjestu, ne zato što se često koristi. već zato što može negativno djeluje na učinak više od 50 ljekova. Nekima oslabi dejstvo, nekima pojača. Među ostalim lijekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastanin za snižavanje nivoa holesterola u krvi, piše ordinacija.he.

Mlijeko

Mlijeko otežava djelovanje nekih anitibiotika u vašem tijelu. Glavni krivci za to su minerali u mlijeku, poput magnezijuma i kalcijuma, kao i protein kazein. Uzimate li antibiotike, informirajte se o tome koju hranu i pića ne biste smjeli konzumirati tijekom terapije.

Čokolada

Ova omiljena namirnica, posebno tamna čokolada, mogla bi da oslabi dejstvo ljekova koje uzimate za smirenje ili spavanje, poput zolpidema. Takođe, čokolada može da pojača učinak određenih stimulansa, na primjer metilfenidata (Ritalin). Ukoliko liječite depresiju MAO inhibitorima, u kombinaciji s čokoladom ovaj bi lijek mogao povisiti vaš krvni pritisak do opasnih vrijednosti.

Alkohol

Pića koja sadrže alkohol uopšteno reba izbjegavati, a ako uzimate ljekove za srce ili visoki pritisak alkohol bi mogao da sasvim poništi njihov učinak. Takođe, može iznad bezbijeedne granice pojačati dejstvo nekih drugih ljekova i izazvati opasne nuspojave.

Kafa

Kafa može oslabiti učinak antipsihotika poput litijuma i klozapina, a pojačati učinak i nuspojave nekih drugih ljekova. Na toj listi nalaze se aspirin, epinefrin (koristi se za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija) i salbutamol (u obliku inhalatora za bolesti disajnih puteva). Takođe, kafa može otežati vašem organizmu iskorištavanje gvožđa koje ste unijeli u organizam.

Vitamin K

Ako uzimate vafarin – lijek koji sprečava nastajanje krvnih ugrušaka – vodite računa o tome koliko vitamina K unosite u organizam. Naime, vitamin K može ovaj lijek učiniti manje efikasnim i tako povećati opasnost od nastajanja krvnog ugruška. Kupus, brokula, prokulice, kelj, peršun i spanać najveći su izvori ovog vitamina.

Ginko biloba

Neki ljudi uzimaju ovu preparate sa ovom biljkom da bi liječili ili prevenirali visoki pritisak, demenciju, tinitus i brojna druga stanja premda ne postoje naučni dokazi o njegovoj djelotvornosti. S druge strane, ginko može oslabiti učinak lijekova kojima se pod kontrolom drže epileptični napadi, poput karbamazepina i valproatne kiseline.

Bonus video: