Prvi put se smanjuje potrošnja duvanskih proizvoda među muškarcima

Od posljedica pušenja svake godine umre više od 8 miliona ljudi
2348 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Potrošnja cigareta i duvanskih proizvoda među muškarcima prvi put je u opadanju, što označava pozitivan pomak u globalnoj epidemiji uživanja u duvanskim proizvodima, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u globalnom godišnjem izvještaju o duvanu.

Dok se broj žena koje puše u periodu između 2000. i 2018. smanjio za oko 100 miliona, broj muškaraca koji uživaju u duvanskim prozvodima u istom periodu se povećao za oko 40 miliona, prenosi agencija Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će u predstojećoj godini među muškarcima biti 2 miliona manje pušača nego tokom 2018. godine, a još šest miliona manje do 2025.

Kada je riječ o ženama predviđanja su sljedeća: tokom 2020. biće 9 miliona manje pušačica nego tokom 2018. godine, a do 2025. trebalo bi ih biti 32 miliona manje nego u 2018.

Godine 2000. otprilike trećina svjetske populacije od 15 godina i starija redovno je uživala u duvanskim proizvodima - cigaretama, cigarama, lulama, nargilama ili duvanu za žvakanje.

Svjetska zdravstvena organizacija u tu grupu ne ubraja elektronske cigarete. Prema njihovim podacima tokom 2015. godine pušila je samo četvrtina svjetske populacije.

Prema procjeni, broj korisnika duvana u apsolutnim se brojkama smanjio sa oko 1,4 milijarde tokom 2000. na oko 1,3 milijarde u 2018.

Godine 2018. 80 odsto svih svih korisnika duvana bili su muškarci.

"Smanjenje broja muških pušača predstavlja prekretnicu u borbi protiv duvanskih proizvoda i protiv pušenja. Globalno puši manje ljudi, što je velik korak za globalno javno zdravstvo", kazao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrežezus.

Smatra da je novi trend rezultat angažmana vlada koje su pooštrile zakone i pravila kada su u pitanju predstavnici duvanske industrije.

Porez na duvanske proizvode ne samo da smanjuje troškove koji se odnose na pušenje i na zdravstvenu zaštitu, već donosi i prihode koji se mogu iskoristiti u ekonomskom razvoju zemlje, ističe Svjetska zdravstvena organizacija.

Od posljedica pušenja svake godine umre više od 8 miliona ljudi. Među njima je više od sedam miliona pušača i 1,2 miliona nepušača koji su izloženi pasivnom pušenju, prenosi agencija Hina

Bonus video: