Vrijeme prepuno kalorija: 10 pravila za preživljavanje praznika

Čak i oni na dijeti mogu i moraju napraviti izuzetke od pravila. Poželjno je, međutim, ne pustiti sebi na volju i ograničiti uživanje u prazničnoj hrani na dane proslave, ne produžavajući gozbu na 20 dana
3209 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Bezbroj kalorija biće pred nama tokom praznika koji predstoje. U kombinaciji sa danima kada se na radi, što često znači da se niko nikuda ne mrda (osim možda od jedne praznične trpeze do druge) držanje težine pod kontrolom nije ni malo lak zadatak. Evo koje savjete da ipak ne 'pokleknete' ima riječkii Novi list:

Pazite na kalendar

Praznici su prilka za slavljenje dobre hrane. Čak i oni na dijeti mogu i moraju napraviti izuzetke od pravila. Poželjno je, međutim, ne pustiti sebi na volju i ograničiti uživanje u prazničnoj hrani na dane proslave, ne produžavajući gozbu na 20 dana.

Malo svega

Ne treba se odreći jela koja nam se toliko sviđaju, ali ne smijemo se ni predati prevelikim zalogajima i neumjerenim količinama hrane. Možemo pojesti malo od svega, grickati i ograničavati se na male porcije.

Ne postiti

Nikad ne postite u ovim danima. Radije pripazite na količine, a prije i poslije slavlja korisnije je konzumirati cjelovite žitarice, povrće i svježe voće, kako bi se spriječilo stvaranje slobodnih radikala izazvanih vrlo kaloričnom hranom.

Ne sijedajte za sto praznog želuca

Prije gozbe najbolje je pripremiti se jedući voće i povrće. Idealno je započeti s lijepom salatom, ali i voćem poput mandarina i banana što je takođe u redu.

Pijte vodu

Nikad ne zaboravite da pijete puno vode, jer to pomaže da se poveća osjećaj sitosti i smanjuje želju za alkoholom i slatkim pićima.

Ne umacima i profinjenoj kuhinji

Moramo se oduprijeti bombardovanju slasnih, masnih i teških jela, preferirajući ona lakša, zdravija i jednostavnija. Na primjer, ona pripremljena od cjelovitih žitarica, mahunarki, povrća i bijelo meso s roštilja ili na pari. Ne samo da ćete ih lakše svariti, nego ćete se osjećati daleko bolje i poletnije.

'Da' maslinovom ulju

Ekstra djevičansko maslinovo ulje mora biti glavni začin koji će se donijeti na sto. Da i balzamiko sirćetu, kao i sokovima od limuna i narandže za preliv salatama i voćnim salatama.

'Ne' soli

Izbacite so sa stola: lakše će otkriti prirodni ukus hrane. Kako bi se dodatno poboljšao ukus vaših prazničnih delikatesa, mogu se koristiti začini i aromatično bilje.

Krećite se

Najveća greška koju svi pravimo za vrijeme praznika je - jesti i sjedjeti satima i satima, između razgovora i druženja. Ukoliko je teretana zatvorena, a nemate želju za trčanjem u parku, čak je i samo pola sata hoda (bolje ako je brz tempo) dovoljno za rješavanje od toksina i viška kalorija.

Bonus video: