PET SAVJETA ZA BRŽE ZARASTANJE

Za ogrebotine i posjekotine: Flaster ili vazduh?

Pravilan tretman može ubrzati zacjeljivanje do 50 odsto i smanjiti rizik od nastanka ožiljaka
3468 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od obične ogrebotine sve do težih povreda, ljudi pokušavaju da na razne načine ubrzaju zarastanje rana. Pravilan tretman može ubrzati zacjeljivanje do 50 odsto i smanjiti rizik od nastanka ožiljaka, kaže Rainer Wolber iz istraživačkog i razvojnog centra Beiersdorf AG. Evo kojih pet stvari ne treba raditi kada brinete o rani i kada želite da što brže zaraste.

Ne ostavljajte ranu da se suši na vazduhu

Ukoliko mislite da je dobra ideja pustiti kožu da diše nakon nastanka posjekotine ili ogrebotine, razmislite ponovo. Dermatolozi objašnjavaju da kožu na ovaj način izlažete raznim infekcijama. Zaštita rana flasterom ili zavojem ili osnov je zacjeljivanja rana koji će podržati prirodni proces ozdravljenja.

Ne koristite jake antiseptike za ispiranje rana

Ustaljeno je u medicinskoj praksi da se sugeriše korištenje dezinfekcionih sredstava i antiseptika poput hidrogen peroksida, alkohola ili joda za čišćenje otvorenih rana. Međutim, većina ovih materija prikladnija je za dezinfekciju kućnih površina i previše je jaka za upotrebu na ljudskom tkivu, osim u slučaju nužde.

Ne dirajte žuljeve i/ili plihove

Iako je često "primamljivo" dirati ili pokušati istisnuti žuljeve i plihove, be treba ih dirati već im omogućiti da ozdrave sami. To je najsigurnija opcija. Otvaranje plihova otvara vrata bakterijama da uđu u ranu, piše Health24.

Ne koristite maslac za liječenje opekotina

Čest mit o njezi rana je da su maslac ili neki drugi mliječni proizvodi korisni za opekotine. Međutim, to je samo mit...

Svrab kao važan pokazatelj

Svrab može ukazivati ​​da je proces ozdravljenja na putu, ali pazite. Prema Elastoplast Australia, treba se posavjetovati s ljekarom kada vam rana pocrveni ili počne da svrbi. To bi mogli biti znakovi infekcije koju treba što prije liječiti medicinskim putem. Potražite i ljekarsku pomoć ako ne možete sami da procijenite zarasta li ili nije dobro očišćena.