Za bolji život: Usudite se, cijenite sebe, ne živite u prošlosti...

Sasvim je u redu biti kritičan prema sebi, ali je važno znati kada kritičnost prelazi nezdravu granicu i postaje omalovažavanje sopstvene vrijednosti
2544 pregleda 0 komentar(a)
Iluatracija, Foto: Shutterstock
Iluatracija, Foto: Shutterstock

Svako od nas želi da bude srećan, zadovoljan i da živi život bez stresa, ali da bi se približili tom idealu, neophodno je fokusirati se na mentalno zdravlje. Jedan od najvažnijih ciljeva na tom putu je - zadovoljstvo samim sobom i svojim životom, prenosi Novi list. Kako biste to učinili, uklonite nezdrave navike koje čine vašu svakodnevicu i krenite u bolji život.

1. Omalovažavanje sopstvene vrijednosti

Sasvim je u redu biti kritičan prema sebi, ali je važno znati kada kritičnost prelazi nezdravu granicu i postaje omalovažavanje sopstvene vrijednosti. Uvijek imajte na umu da ste i vi samo čovjek od krvi i mesa i samim tim, baš kao i svi ostali, pravite greške. Prevelika kritičnost može ozbiljno narušiti vaše samopouzdanje i odvući vas u depresiju. Vrlo je važno da sami sebe nagradite nekom sitnicom i da se prema sebi odnosite s ljubavlju i nježnošću.

2. Razmišljanje o tome kako vas drugi doživljavaju

Živimo u društvu u kojem će svaki vaš korak naići na kritiku i sud. Bez obzira koliko vas to plaši ili uznemiruje, to je jednostavno životna istina s kojom morate naučiti da se nosite. Vi živite svoj i samo svoj život, zašto bi vas bilo briga što okolina misli o vama? Ko su te osobe koje mogu negativno uticati na vaš razvoj? Nemojte im to dopustiti jer nijesu vrijedni vaše energije.

3. Ostanak u zoni sigurnosti

Svi želimo da se osjećamo sugurno i nema ništa loše u tome. Alim ako osjećate da ste zaglavili u vašoj bezbjednoj zoni, vrijeme je za drastičnu promjenu. Život vam donosi pregršt mogućnosti i novih prilika, samo ih morate prepoznati i znati uhvatiti - u suprotnom ostajete lišeni iskustava koje vam život pruža. Ukoliko ste 'zaglavljeni' u rutini i svakoga dana ponavljate iste obrasce, izgubićete životna uzbuđenja. Nije jednostavno učiniti prvi korak i izaći iz zone sigurnosti, no nikad ne znate kakve vam se prilike mogu otvoriti, samo ako se usudite. Upustite se u novu pustolovinu, probajte nešto novo i okružite se osobama koje bude ono najbolje u vama.

4. Zamka prošlosti

Život u prošlosti je jedna od najvećih grešaka koju možete da napravite. Bez obzira koliko ste bili povrijeđeni i koliko se bojite da ponovo prođete bolna iskustva, morate imati na umu da vas ostanak u prošlosti koči od stvaranja novog, ljepšeg i ispunjenijeg života.

Najbolji način da zatvorite bolna poglavlja iz prošlosti je da oprostite onima koji su vas povrijedili. Možda vam se čini teško, ali to morate da uradite - ne zbog njih, nego zbog sebe i svog razvoja. I budite sigurni da će nepravda koja vam je nanesena biti ispravljena – to je životni zakon od kojega niko ne može pobjeći.

Bonus video: