OPASNIJE NEGO ŠTO SE MISLI

Alkohol uz ljekove: Ne, a naročito ne sa ovim ljekovima

Osnovna lista ljekova koje ne biste smjeli miješati s alkoholom izgleda ovako: ljekovi s acetaminofenom, ljekovi za razrjeđivanje krvi, antibiotici...
5452 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Planirate 'ludi' večernji provod s društvom, ali imate užasnu glavobolju. Pri ruci su vam ljekovi protiv bolova - uzećete jednu ili dvije tablete, a nekoliko vam alkoholnih pića valjda neće naškoditi. Međutim, po mišljenju stručnjaka, miješanje ljekova i alkohola opasnije je nego što mislite, a u ekstremnim slučajevima može završiti i fatalno.

Ako uzimate bilo kakve ljekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola jer čak i male količine mogu izazvati neprijatne interakcije, upozoravaju farmaceuti.

Kombinacija je potencijalno opasna kada, na primjer, lijek postupno otpušta svoje aktivne sastojke tokom dužeg vremenskog razdoblja, a žestoki alkohol može znatno ubrzati pražnjenje želuca i istovremeno opanje tablete. Na taj način u krvotok ulazi prekomjerna količina lijeka. To je naročito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika koji u ekstremnim slučajevima mogu izazvati paralizu sistema za disanje, piše Jutarnji list.

Među ostalim opasnostima miješanja ljekova i alkohola su gastrointestinalno krvarenje ili nastanak čira. To je obično posljedica kombinovanja alkohola s ljekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, sastojak Aspirina.

Ljekari upozoravaju da alkohol značajno pojačava učinak tableta za spavanje, sedativa i antidepresiva, a u kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim ljekovima dugoročno može oštetiti jetru.

Neki ljekovi, među kojima i brojni antibiotici, usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Dakle, ako pijete alkohol dok ih uzimate, rizikujete da dođe do mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima srčane aritmije i otežanog disanja.

Antibiotici u organizmu ostaju još dugo nakon što prestanete da ih uzimate, pa bi do ponovnog konzumiranja alkohola trebalo pričekati pet dana.

Budući da mnoge farmaceutske firme ne testiraju svoje proizvode uz konzumaciju alkohola, kompletna lista ljekova koji se ne smiju uzimati ako pijete alkohol još nije kreirana.

Osnovna lista ljekova koje ne biste smjeli miješati s alkoholom izgleda ovako: ljekovi s acetaminofenom, ljekovi za razrjeđivanje krvi, antibiotici, ljekovi protiv raznih napada, tablete protiv bolova, sirup protiv kašlja, nazalni dekongestivi (kapi za začepljen nos).

Miješanje alkohola i ljekova nije uvijek opasno, ako vaše tijelo to može da podnese. Ali, važno je da budete svjesni mogućnosti opasnih posljedica.