Iznenadićete se: Namirnice koje treba izbjeći ako ste prehlađeni

Iako je važno konzumirati zdrave namirnice, u trenucima kada se vaše tijelo bori protiv upalnih procesa neke od njih mogu vam napraviti više štete nego koristi
5874 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko nijeste uspjeli da izbjegnete prehladu ili grip, svakako pripazite da unosite dovoljno tečnosti , a ukoliko osjećate mučninu, u ishranu uvrstite đumbir, zdravu namirnicu koji će vam pomoći da umanjite glavobolju i mučninu. Ali, iako je važno konzumirati zdrave namirnice, u trenucima kada se vaše tijelo bori protiv upalnih procesa neke od njih mogu vam napraviti više štete nego koristi. Ovo su namirnice koje treba da izbjegavate ukoliko ste prehlađeni, imate gripu, probavne smetnje ili glavobolju.

Spanać

Ova zdrava zelena namirnica sadrži histamin čije oslobađanje može da podstakne alergijske reakcije. Histamin djeluje kao neuroprenosnik i aktivira upalni odgovor organizma koji može da pogorša simptome vezane za prehladu ili grip.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže važne nutrijente poput cinka i vitamina E koji pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Ipak, bilo bi bolje da ih izbjegavate tokom prvog stadijuma bolesti, naročito ako osjećate bolove u želucu ili imate visoku temperaturu. Orašasti plodovi sadrže zdrave masne kiseline koje organizam teže vari, što može izazvati probleme s želucem i pojačati osjećaj umora.

Brokula

Brokula sadrži vitamine i minerale koji jačaju imunitet organizma, ali takođe sadrži vlakna koja organizam teže vari u bolesnom stanju. Kako biste izbjegli dodatne iritacije probavnog sistema, konzumirajte namirnice koje sadrže manje vlakana i koje organizam lakše vari kako bi se izborio protiv infekcije.

Na drugoj strani od ovih su namirnice koje će vam pomoći da se izborite s prehladom i gripom.

Čaj ili topla limunada

Već je dobro poznato da čaj pomaže kod grlobolje i sprečavanja upala. Zeleni čaj je vrlo koristan, i to za gotovo svako stanje jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju oslonac organizmu u borbi protiv infekcije. Takođe može da pomogne i topla limunada. Citrusi sadrže veliku količinu vitamina C, ali mit je da ćete zbog toga brže ozdraviti. Međutim, mekani sloj na pomorandžama, limunu ili grejpfrutu sadrži flavonoide koji će osnažiti imunitet, pa će oni pomoći ozdravljenju. ozdraviti.

Pileća supa

Pileća supa tradicionalno se smatra lijekom, naročito u hladnijim periodima. To ne samo da je topao i hranljiv obrok, već naučnici tvrde da postoje dokazi da supa pomaže u smanjenju aktivnosti bijelih krvnih zrnaca. Upravo su ona odgovorna za respiratorne probleme koji se često javljaju za vrijeme prehlade, prenosi B92..

Crno vino

Vjerovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, oprezno s vinom. Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.

Začinjena hrana

Vjerovatno vam je već dobro poznato da začinjena hrana umije da potjera suze na oči, ali će zato učiniti da vaš nos bude prohodniji. Zato se slobodno prepustite renu ili ljutim papričicama.

Đumbir

Istraživanja su pokazala da je đumbir nevjerovatno efikasan u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želudačnih tegoba poput zatvora, nadutosti i povraćanja. Stoga u slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda ozbiljan je saveznik u borbi protiv infekcija. infekcije.

Bonus video: