Cigareta škodi i kada je ugasite: Evo na koje sve načine

Svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 odsto ukupnog nikotina koji sadrži cijela cigareta narednih 24 sata. Pored toga, naučnici tvrde da filteri ne štite pušače, a nanose ogromnu štetu prirodi
5552 pregleda 0 komentar(a)
Pikavci su štetniji kad je vrijeme toplije, Foto: Shutterstock
Pikavci su štetniji kad je vrijeme toplije, Foto: Shutterstock

Naučnici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego što se mislilo, zbog šokantne količine nikotina koja se u vazduhu stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena, piše portal 24sata.hr. Naime, svaki opušak cigarete, tvrde naučnici, emituje gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cijela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina hemikalija emituje u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne količine nikotina prisutne i sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Naučnici su takođe otkrili da su pikavci štetniji kad je vrijeme toplije.

Pored toga što dugo ispuštaju nikotin, opušci od cigareta veoma su štetni za životnu sredinu. Krajem prošle godine objavljeno je da pikavci čine nevjerovatnu jednu trećinu ukupnog plastičnog otpada na planeti i veoma je diskutabilno da li uopšte štite pušače od duvanskog dima. Naučnici sa Londonske škole za higijenu i tropske bolesti i tražili su od Velike Britanije i vlasti širom svijeta potpunu zabranu filtera na cigaretama.

Cigarete sa filterom su se prvi put pojavile 50-ih i primarno su napravljene od celuloznog acetata. Bili su osmišljeni kao način da se smanji izlaganje brojnim štetnim hemikalijama, za koje su naučnici u to vrijeme počeli da sumnjaju da izaziva rak. Ubrzo je, međutim, postalo očigledno da ulogu za koju su namijenjeni nijesu obavljali kako je planirano.

Uprkos tome što filteri mogu da blokiraju krupnije čestice, poput katrana, oni ne sprečavaju sitnije čestice koje probijaju dublje u pluća. Štaviše, uživaoci češće još jače i dublje udišu, jer filteri doprinose na ugodnosti prilikom pušenja i smanjuju iritiranje pluća.

Iako se celulozni acetat raspada u roku od nekoliko mjeseci, bačenim opušcima cigareta najčešće je potrebno više od deset godina da nestanu.

pikavci
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

To ih čini i jednim od najvećih ekoloških problema, posebno u vremenu kada je planeta prezagađena plastičnim otpadom. Oko 5,5 biliona cigareta se godišnje popuši na planeti. Od toga malo manje od pet biliona je sa filterima, a dvije trećine opušaka se neodgovorno odlaže.

Organizacija "The Ocean Conservancy", koja se više od 30 godina bavi čišćenjem obala i plaža, navodi da su već 32 godine filteri od cigareta najčešći otpad koji se može pronaći. Grupa ističe da oni čine trećinu sakupljenog otpada i daleko su prisutniji od plastičnih flaša, čepova, escajga i slamčica.

Bonus video: