PO SAVJETU KIROPRAKTIČARA

Za ukočen i bolan vrat: Pomoć u roku od 30 sekundi

Hronično držanje glave prema naprijed utiče na brojne mišiće u vratu i izaziva njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost
8158 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Hronično držanje glave nagnute naprijed jedna je od posljedica modernog, sjedalačkog načina života. Takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata i nepovoljno utiee na cjelokupno držanje tijela.

Cijenjeni kiropraktičar dr. Alan Mandell sa Floride osmislio je niz jednostavnih vježbi pomoću kojih sami sebi možemo pomoći da ublažimo bol i smanjimo ukočenost. Hronično držanje glave prema naprijed utiče na brojne mišiće u vratu i izaziva njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost. Ova tehnika smišljena je za otpuštanje tih dubokih zgrčenih mišića i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr. Mandell u opisu videa u kojem je pokazao izvođenje ove tehnike koja se sastoji od tri korakai traje ukupno 30 sekundi.

1. Desnu ruku položite na lijevu stranu ključne kosti i istežite lijevu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim lijevu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na lijevu stranu. Opustite.

2. Isprepletite prste na stražnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu. Dok to radite imaćete osjećaj povlačenja na početku lobanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata skupljaju. Opustite.

3. Stavite ruke na vrat, odmah ispod lobanje,i podignite rukama lobanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

Kako kaže dr. Mandell, već nakon prvog izvođenja ove vježbice osjetićete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji.

Ovu vježbu možete izvoditi kad god osjetite potrebu, ali u roku od 30 sekundi trebalo bi da osjetite rezultate, poručuje kiropraktičar.

Video sa vježbama