Dijeta pomoću koje je Adel smršala 45 kila: Šta kažu stručnjaci?

Sirtfood dijeta bila je jedna od najpretraživanijih dijeta prošle godine, a riječ je o načinu ishrane u kom se konzumira hrana koja podstiče nastajanje enzima koji se nazivaju sirtuini
10634 pregleda 0 komentar(a)
Adel: prije i poslije, Foto: Pinterest
Adel: prije i poslije, Foto: Pinterest

Pjevačica Adel je, prema pisanju stranih medija, u proteklih godinu dana izgubila čak 45 kilograma, a svoju novu liniju pokazala je na zabavi nakon dodjele Oskara. Piše se da se podvrgla takozvanoj Sirtfood dijeti, u kojoj se uzima samo 1000 kalorija dnevno i piju se zeleni prirodni sokovi.

Sirtfood dijeta bila je jedna od najpretraživanijih dijeta prošle godine, a riječ je o načinu ishrane u kom se konzumira hrana koja podstiče nastajanje enzima koji se nazivaju sirtuini. Oni, prema istraživanjima, ubrzavaju sagorijevanje kalorija, suzbijaju apetit, ubrzavaju metabolizam i smanjuju upale.

Razlog zbog kojeg mnogi 'padaju' na ovu dijetu je činjenica da su dozvoljeni vino i čokolada. Začetnici dijete su Aidan Goggins i Glen Matten. Dijeta se sastoji od dvije faze, a traje tri sedmice.

Prva faza: Dnevno se unose tri Sirtfood zelena soka koji sadrže kelj, rukolu, peršun, celer, zelenu jabuku, limunov sok i zeleni čaj i jedan Sirtfood obrok. Tako se tokom dana unese 1000 kalorija.

Sirtfood obroci uključuju urme, borovnice, kafu, kelj, rukolu, peršun, celer, zelene jabuke, soju, jagode, čokoladu s 85 posto kakaa i kurkumu.

Naredna četiri dana piju se dva Sirtfood zelena soka i jedu dva Sirtfood obroka, čime se dnevno unosi 1500 kalorija.

Druga faza: Traje 14 dana. Tokom dvije sedmice potrebno je jesti tri Sirtfood obroka i popiti jedan Sirtfood zeleni sok dnevno. preporučuje sedmično.

Stručnjaci, međutim, nijesu oduševljeni ovom dijetom jer je previše restriktivna."Unosom samo 1000 kalorija mnogi ljudi će ostati gladni. A ako se dozvoljene namirnice ne nalaze na popisu njima omiljenih, mogli bi još više žudjeti za hranom", ističe nutricionistica Caroline Apovian, koja smatra da bi sve moglo rezultirati kasnijim prejedanjem. Naglašava i da se u prvoj fazi ne unosi dovoljno proteina, što može rezultirati gubitkom mišića i usporenim radom metabolizma.

Bonus video: