AKO STE MORALI NAPOLJE

Znate li: Šta sa odjećom koju ste nosili izvan kuće?

Naučnici s američkog Harvarda, vjerojatnije je da će virus preživjeti na čvršćim površinama nego na mekšim, poput različitih tkanina
8371 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kako još uvijek ne postoje jasni dokazi koliko koronavirus preživljava na površinama, ali preliminarne informacije govore da se na površini može zadržati od nekoliko sati do nekoliko dana. Prema podacima koje su objavili naučnici s američkog Harvarda, vjerojatnije je da će virus preživjeti na čvršćim površinama nego na mekšim, poput različitih tkanina. Ipak, ljekari sugerišu skidanje obuće nakon ulaska u zatvoreni prostor i presvlačenje u čistu odjeću, preNosi ordinacija.hr.

Odjeću koju ste koristili nemojte tresti ili provjetravati. Operite je kao i inače, prema uputstvima sa etikete. Koristite maksimalno dozvoljenu temperaturu, a preporučuje se i peglanje odjeće. Za krupnije stvari kao što su jakne ili kaputi predlaže se izlaganje suncu. Od sredstava za dezinfekciju za ovu vrstu odjeće možete koristiti asepsol, koji je manje djelotvoran od alkohola, ali može pomoći dezinfekciji. Naravno, poslije skidanja odjeće operite ruke, kao i nakon što prljave stvari smjestite u mašinu.