KAKO SE ŽIVI U VRIJEME PANDEMIJE

"Ostani doma" iskustvo: "Svađamo se, ali ne izlazimo"

Glavne svađe u kući su oko toga što moj suprug koristi elektronske cigarete čiji me smrad izluđuje i što moje dijete insistira da povremeno gleda užasne YouTube kanale, kaže naša sagovornica i objašnjava da su to, ipak, sitnice u odnosu na značaj toga da se ostane doma
10402 pregleda 2 komentar(a)
Djelo sedmogodišnjaka koji poštuje poziv #ostanidoma, Foto: Privatna arhiva
Djelo sedmogodišnjaka koji poštuje poziv #ostanidoma, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.03.2020. 21:00h

Jednu od naših čitateljki koja živi u Podgorici zamolili smo da nam prepriča iskustva iz prve sedmice provedene u kući. Ona koristi pravo da ne radi jer ima dijete od sedam godina, a njen suprug radi od kuće. 

"Prvih dana sam bila potpuno sluđena i uplašena. Nijesam mogla da radim ništa od ovoga što psiholozi savjetuju - da odgledamo filmove ili pročitamo knjige za koje ranije nijesmo imali vremena, da se okrenemo sebi i slično. Jenostavno, nijesam mogla da se skoncentrišem".

Naša sagovornica kaže da tek tokom posljednja dva dana pokušava da se sabere i da se skloni sa društvenih mreža i portala koji su joj osnovni izvori informacija. 

"Sa djetetom sam organizovala dan tako što uči dio gradiva koje im šalje učiteljica, a ponešto dodamo i samoinicijativno jer na internetu ima raznih edukativnih sadržaja. Pored toga radimo nešto kreativno, danas smo pravili kućicu, smislićemo još sličnih stvari. Dijete, zasad, ne podnosi teško to što ne ide napolje, objasnili smo mu da ne može, jer može biti opasno", kaže naša čitateljka.

"I pored toga što se trudimo da se organizujemo na najbolji mogući način postoji dio vremena sa kojim ne znamo šta ćemo jer smo navikli na ubrzan tempo života i ogroman rad. Kao posledica toga i uznemirenosti zbog korona virusa povremeno imam utisak da ćemo se poubijati. Glavne svađe u kući su oko toga što moj suprug koristi elektronske cigarete čiji me smrad izluđuje i što moje dijete insistira da povremeno gleda užasne YouTube kanale poput "Serbiana" ili nešto što se zove "Đole jajara" ili tako nekako".

Dodatnu nervozu, kaže naša sagovornica, unosi joj to što stalno pere, čisti i pegla: "Upravo krećem da očistim fugne u kupatilu. Prije pojave korona virusa vjerovatno nijesam imala kad da ih vidim, a sad me strašno nerviraju."

"Namirnice nijesmo kupovali više nego što je uobičajeno. Nemamo maske ni rukavice i sad mi je žao što ih nijesmo nabavili. Izlazimo zaista samo kad moramo", zaključuje naša sagovornica i dodaje: "Naravno, svjesna sam da ima onih kojima je znatno teže, naročito među ljudima čiji se doprinos suzbijanju epidemije ne svodi na to da ostanu doma. Zato ćemo maksimalno poštovati sve mjere koje propisuju nadležni i uložiti dodatne napore da se unutar kuće još bolje organizujemo. Ono što mi treba da istrpimo sitnica je u odnosu na značaj toga da se ostane doma".