ZBOG FIZIČKOG I MENTALNOG ZDRAVLJA

Kako u karanitinu ograničiti vrijeme pred ekranima: Djeci, sebi...

Pokušajte da prebrojite koliko vremena u danu trošite pred ekranom i na koje sadržaje, a zatim to vrijeme postepeno smanjujte
3974 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U vrijeme boravka kod kuće gotovo je nemoguće odvojiti se od ekrana, prozora u svijet preko kojeg dobijamo informacije o situaciji u zemlji i svijetu, preko kojeg smo povezani s radnim mjestom i preko kojeg djeca prate nastavu. Ipak, provođenje previše vremena pred ekranima, televizorom, računarima ili pametnim telefonom, ima negativan uticaj na zdravlje. Povećava se rizik od prekomjerne tjelesne mase i debljine, poremećaja kosti i zglobova, poremećaja spavanja, razdražljivosti, poteškoća u koncentraciji i slično, piše ordinacija.hr.

Djeca

Dugotrajan boravak kod kuće s djecom može biti zahtjevan i ponekad je teško osmisliti i odabrati nove aktivnosti kojima će se zabaviti. Izbor da dijete boravi pred ekranom često je taj kojem se lako prikloniti.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije:

  • djeca do dvije godine ne bi uopšte trebala da provode vrijeme pred ekranima,
  • djeca od dvije do četiri godine trebala bi da ograniče vrijeme provedeno pred ekranima na najviše 60 minuta dnevno, ali što manje to bolje.

Što se tiče školske djece, ona su sada zbog organizacije škole na daljinu primorana da određeno vrijeme provode pred ekranima. Zato bi bilo dobro slobodno vrijeme pred ekranom svesti na što manju mjeru. Ono bi takođe trebalo biti promišljeno i kontrolisano. Prepuštanje odluke djeci o sadržajima koje će gledati može biti rizično.

  • Kao roditelji, učestvujte u pronalaženju kvalitetnih sadržaja koje će vaše dijete gledati:
  • birajte edukativne sadržaje namijenjene djeci koji su prilagođeni i stilom i sadržajem djeci određenog uzrasta i podstiču razvoj i kreativnost djeteta,
  • razgovarajte s djecom o sadržajima koje gledaju

iskoristite dostupnu tehnologiju kako bi djeca zadržala kontakt s rodbinom i prijateljima od kojih su sada odvojeni.

Djeca najbolje uče kroz zajedničku igru i razgovor. Zato, kako biste svom djetetu pružili najbolju moguću brigu i podsticali njegov zdrav rast i razvoj, što više vremena provedite u zajedničkim aktivnostima. Kako biste to ostvarili, a istovremeno ograničili vrijeme koje vaše dijete provodi pred ekranom, preporučuje se pravljenje rasporeda dnevnih aktivnosti. Vrijeme boravka kod kuće dobar je trenutak i da se individualno posvetite svakom djetetu posebno.

Adolescenti

Za adolescente, vrijeme pred ekranom predstavlja prozor u svijet – od svakodnevnog praćenja online nastave, informisanja do mogućnosti komunikacije s vršnjacima koja im je trenutno ograničena. Zato nije jednostavno ograničiti vrijeme koje će vaš adolescent provesti pred ekranom. Preporučuje se i s adolescentom napraviti raspored dnevnih aktivnosti u kojem će jasno biti naznačena količina vremena provedenog pred ekranom.

Takođe, ovo razdoblje u kojem provodite mnogo vremena kod kuće s vašim adolescentom, može predstavljati dobru priliku za dogovor o korištenju tehnoloških uređaja. Zajednički dogovorite načine i količinu upotrebe tehnologije. Na primjer, pomozite svom djetetu u pronalaženju pouzdanih izvora informacija i vijesti ili zabavnih aktivnosti koje će, čak i na daljinu, provesti s vršnjacima.

Svakako ih podstičite na svakodnevnu tjelesnu aktivnost i usmjerite na sadržaje na internetu putem kojih mogu naučiti određene vježbe. U ovoj situaciji digitalne tehnologije su alat putem kojeg adolescenti održavaju društvene odnose koji su u ovoj fazi razvoja posebno važni. Svakako razgovarajte sa svojim adolescentom o primjerenom ponašanju na društvenim mrežama. Objasnite mu rizike koje nosi javno dijeljenje ličnih informacija, kao i kontaktiranje s nepoznatim osobama. Takođe, razgovarajte o važnosti slanja primjerenih poruka i pristojnoj komunikaciji.

Odrasli

Ako radite od kuće, nužno ćete provoditi mnogo sati u danu sjedeći ispred ekrana. U tom slučaju, svakako uvedite aktivne pauze, ustanite i rastegnite se svakih dva sata. Uz rad, mnogi u ovoj situaciji pred ekranima provode više vremena nego inače, informišući se, igrajući videoigre, gledajući filmove i serije, pregledajući društvene mreže ili razgovarajući telefonom. Pokušajte da osvijestite koliko vremena u danu provodite pred ekranom i na koje sadržaje, a zatim ga posteperno smanjite. Potražite online vježbe koje će vam pomoći da ostvarite preporučene količine tjelesne aktivnosti.

Svakodnevno obezbijedite vrijeme za porodične aktivnosti. Igrajte porodične društvene igre, čitajte knjige, uključite adolescente u kućne poslove, pronađite zajednički kreativni hobi i sl. Budite pozitivan primjer i sami ograničite svoje vrijeme provedeno pred ekranom.

Preporučujemo za Vas