IAKO SE OČEKIVALO DRUGAČIJE

Koža vam je u izolaciji gora nego inače? Evo zašto

Morate uvjeriti sebe da ni COVID-19 ni loša koža neće trajati vječno. Svi prolazimo kroz čudne promjene i to je sasvim normalno
4056 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekako je bilo logično da će ne nanošenje šminke i ne izlaganje prljavštini napolju pomoći da se koža lica oporavi i bude ljepša nego ikada. Ipak, sve više djevojaka i žena primjećuje da to baš nije tako i odjednom su se pojavile bubuljice i nesavršenosti kojih prije nije bilo, a vi pazite više nego prije. MSN otkriva i kako se zove ova faza - 'isolation skin'.

Ona se javlja kao rezultat promjene u načinu života koju nam je donio COVID-19. Nekima se javljaju bubuljice, nekima osip, crvenilo i osjetljivost. Suva je i nema elastičnost iako je uobičajeno njegujete. Dermatološkinja Nina Wines i stručnjakinja za kožu Tegan Mac tvrde da postoji nekoliko razloga zašto je koža sada odjednom 'podivljala'.

Stres

"Stres je najčešći razlog jer proizvodi kortizol, hormon koji izaziva akne i grubu kožu", tvrdi dr Nina Wines. Trenutno ga neki osjećaju jače nego ikad, prije svega zbog neizvjesnosti oko virusa i oko pitanja kada će se naši životi vratiti na staro. Morate uvjeriti sebe da ni COVID-19 ni loša koža neće trajati vječno. Svi prolazimo kroz čudne promjene i to je sasvim normalno. Držite se jednostavne rutine za njegu kože, ali neka bude pravilna.

Ishrana

Kod kuće ste cijeli dan, jedete više nego inače, a vjerojatno i lošije. Mnogi nemaju ni volje za kuvanjem pa se oslanjaju na gotova jela, dostavu i sendviče. Pokrenite se i pripazite na ishranu, neka vam koža bude motivacija.

Kretanje

Izolacija = manje kretanja = manji dotok krvi u kožu kako bi se spriječile upale = crvenilo i bubuljice. Ovako to objašnjava Tegan i dodaje "Za kožu je odlično da bude izložena svježem vazduhu, a i znojenje je kao neki detox za nju. Kada se znojimo naša krv cirkuliše i dolazi do površine. Vježbanje je dobro za kožu i ako zbog izolacije ne vježbate, koža pati."