Mislite da je nemoguće pogrešno koristiti dezodorans? Provjerite

Dezodorans i antiperspirant su dva različita proizvoda. Ako vas brine jedino miris, koristite dezodorans, antiperspiranti blokiraju znojne žlijezde
5999 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sigurno smatrate da dobro održavate higijenu osobito kada se radi o nečem tako jednostavnom kao što je nanošenje dezodoransa. Ali ako vam pazusi još imaju neki miris ili vas svrbe, nešto ne radite dobro. Pokušajte da izbjegnete neke uobičajene greške, kaže ljekar Mark Malek, plastični hirurg iz Arizone, a prenosi net.hr.

Koristite pogrešan proizvod

Dezodorans i antiperspirant su dva različita proizvoda. Ako vas brine jedino miris, koristite dezodorans. Antiperspiranti sadrže aluminijum-hlorid, sastojak koji blokira znojne žlijezde. Ako se mnogo znojite, koristite antiperspirant, savetuje dr Malek.

Nanosite ga u pogrešno vrijeme

Dezodorans se može nanositi bilo kada tokom dana, ali veče je vreme za antiperspirante. To je doba dana kada se uglavnom manje znojimo. Nije pravilo, ali antiperspirant će se bolje vezati za kožu prije nego što se pojača količina znoja narednog dana.

Ne stavljate ga dovoljno

Ponekad nije dovoljno staviti tek malo nekog sredstva. Da bi se izbjegla neželjena mokra mrlja ispod pazuha, na primjer usred važnog sastanka, budite velikodušni i nanesite veću količinu antiperspiranta na cijelo područje pazuha kako biste bili sigurni da ste pokrili sve znojne žlijezde.

Koristite preparat jakog mirisa

Osjećate da vas pazusi iritiraju, pomalo peku ili svrbe? Žene koje imaju ekcem ili osjetljivu kožu moraju izbjegavati dezodoranse teških mirisa jer oni iritiraju kožu. Prije nego što počnete da ih nanosite ispod ruke, isprobajte ih na koži korijena dlana gdje stavljate parfem, ili koristite one bez mirisa.

Koristite isti proizvod od srednje škole

Ako ih nanosite kako treba, a još uvijek osjećate da ste znojavi, možda je vrijeme za drugi proizvod. Možda su se znojne žlijezde navikle. Tijelo može da razvije rezistenciju na antiperspirante i ako ne prestajete da se znojite, javljaće vam se mokre fleke ispod pazuha. A tako rastu mikroorganizmi koji doprinose neugodnom mirisu.

Bonus video: