HIGIJENA JE SADA VAŽNIJA NEGO INAČE

Svi pričaju o pranju ruku: A umivanje?

Trenutna situacija nalaže da umivanje nikako ne preskačete - ono je sastavni dio održavanja higijene
3093 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ovih dana pranje ruku postalo je životno važno pitanje, zatrpani smo porukama kako, čime, koliko često i koliko dugo treba prati ruke. O održavanju higijene lica, u odnosu na to, gotovo da se i ne govori. Iako ne koliko ruke, lice je izloženo spoljašnjim uticajuma, pa bi na umivanje trebalo obavezno obratiti pažnju.

Donekle je opšte poznato pravilo da se lice umiva dva puta dnevno, ali ne pridržavaju se svi ovog pravila. Stručnjaci kažu da je to u redu, jer to zavisi od tipa kože i od toga da li ste se znojili i slično. S druge strane, neki odlaze u krajnosti – od onih koji se umivaju “samo za specijalne prilike” (da, postoje takve osobe), do onih koji se umivaju 5-6 puta dnevno.

Trenutna situacija nalaže da umivanje nikako ne preskačete - ono je sastavni dio održavanja higijene.

Ljudima koji imaju masniju kožu i probleme sa aknama preporučuje se da umivaju lice i u normalnim uslovima, kada nema pandemije, tri puta dnevno. Oni koji imaju suvu kožu – dva puta dnevno. 

Sada kada vlada opasnost od zaraze, ako ste boravili napolju, kada operete ruke, umijte i lice. Za pranje lica koristite blaga sredstva, jer umivanjem svakako iritirate površinski sloj kože i dio prirodne masnoće koju koža prizvodi kako bi se zaštitila. Poslije umivanja kožu zaštitite hidrantnom kremom, budući da je često pranje i umivanje isušuje.